Fotografkinja s vitiligom slikala je žene s istim poremećajem i pokazala da je ovo zapravo prekrasna pojava

Fotografkinja s vitiligom slikala je žene s istim poremećajem i pokazala da je ovo zapravo prekrasna pojava
5K
Foto: Elisabeth Van Aalderen
Nakon što je dobila svoju diplomu u Školi za umjetnost u Utrechtu (Nizozemska), Elisabeth Van Aalderen se odlučila početi baviti fotografijom. Počela je raditi i u modnoj industriji kao stilist, no fotografija joj je ipak bio posao iz snova.

Međutim, kad je imala 25 godina, nešto se na njoj počelo mijenjati - koža. Elisabeth je primijetila da joj se na tijelu pojavljuju svijetle mrlje. Ubrzo nakon toga je shvatila da ima vitiligo, kožnu promjenu koja nastaje zbog manjka melanina. Danas je 60% njenog tijela zahvaćeno vitiligom.

Kako bi prikazala i ljepšu stranu ove kožne promjene, fotografkinja je odlučila pronaći i druge žene s istim poremećajem te pokazati da je vitiligo na nekim način zapravo prekrasna umjetnička pojava.
"Kad sam dobila dijagnozu, odmah sam započela s terapijama: kreme, bezglutenska prehrana, vegetarijanska prehrana, nula sunca, puno sunca, yoga... Sve sam isprobala, no ništa nije pokazivalo rezultate. Na kraju sam odustala od raznoraznih tretmana jer nisam htjela da mi život bude takav. Ne mogu promijeniti činjenicu da imam vitiligo pa sam to počela prihvaćati na pozitivan način.", ispričala je Elisabeth.