Toranj koji transformira zagađeni zrak u svježi kisik spasiti će mnoge gradove

Toranj koji transformira zagađeni zrak u svježi kisik spasiti će mnoge gradove
3K
Foto: Twitter
Zagađenje zraka ozbiljan je problem koji pogađa mnoge gradove širom svijeta, a za ljude koji žive u mjestima sa lošom kvalitetom zraka život može biti prilično nepodnošljiv.

Zagađenje zraka uzrokuje preko 8 milijuna smrtnih slučajeva svake godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Da bi se pomoglo u borbi protiv onečišćenja zraka, skupina znanstvenika izumila je umjetno stablo koja zagađivače pretvara u čisti kisik i možda je upravo to najbolji metak koji imamo protiv bitke sa onečišćenjem zraka.
Motivirani kritičnom situacijom zagađenja zraka u Mexico Cityju, tim inženjera, istraživača i biologa udružio je snage u stvaranju umjetnog, robotskog stabla posebno dizajniranog za poboljšanje kvalitete zraka. Upravo je ovaj izum pomogao BiomiTechu da osvoji nagradu za inovaciju na izložbi 2018. u Birminghamu koji već izgleda kao uvjerljivo rješenje problema zagađenja zraka.
Robotsko stablo za pročišćavanje zraka nazvano BioUrban koristi sustav filtracije mikroalgi za apsorpciju zagađenog zraka i stvaranje čistog, svježeg zraka.

Inspiriran prirodom, BioUrban se temelji na principu fotosinteze, udisujući onečišćujuće spojeve poput ugljičnog monoksida i dušikovih oksida te istiskujući čisti kisik.
Robotska stabla BioUrban sposobna su filtrirati zagađeni zrak s učinkovitošću od 99,7%, a jedno umjetno stablo oslobađa čisti ekvivalent kisika od 368 mladih stabala. Drugim riječima, BioUrban svakodnevno pruža dovoljno čistog kisika za 2.850 ljudi.
Prema BiomiTech-u, cilj BioUrbana nije zamjena stabala, već njihovo dopunjavanje i pomoć u filtriranju našeg zagađenog zraka. Metalna stabla visoka 4 metra već su postavljena u Meksiku, Kolumbiji i Panami, s više gradova na horizontu koji su također zainteresirani za provedbu BioUrbana.

Najnovije