11 europskih stabla s najzanimljivijim pričama

11 europskih stabla s najzanimljivijim pričama
10K
Foto: treeoftheyear.com
Udruženje za zaštitu okoliša (EPA) traži glasove javnosti kako bi im pomoglo da odaberu pobjednika natjecanja za Europsko drvo godine 2019. Pobjednik se proglašava na ceremoniji dodjele nagrada u Europskom parlamentu.

"Cilj Europskog stabla godine je isticanje značaja starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuje našu brigu i zaštitu. Za razliku od drugih natjecanja, Europsko stablo godine ne stavlja u središe pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima. Tražimo stabla koja su postala dio šire zajednice."

Pogledajte ta stabla i izvanredne priče koje stoje iza njih. :)

#1 Gupčeva lipa, Hrvatska

#1 Gupčeva lipa, Hrvatska
Ova drevna lipa živi je svjedok velike seljačke bune koja se dogodila 1573. godine. Prema legendi Matija Gubec okupio je svoje sljedbenike ispod i poveo ih u borbu za svoja klasna prava. Zbog starosti i povijesnog značaja lipa je proglašena zaštićenim prirodnim spomenikom.

#2 Lipa slobode, Češka

#2 Lipa slobode, Češka
Kada je 1918. osnovana Čehoslovačka, ljudi su u Velké Opatovice posadili 16 stabala lipe slobode: simboli neovisnosti, demokracije i kraja Prvog svjetskog rata. Jedno od njih bilo je stablo lipe u Zádvoříju. Sadio ga je lokalni domoljub Jan Pospíšil nakon što se vratio kući iz prvog svjetskog rata. Samo je njegovo stablo preživjelo do danas usred raskrižja pet ulica.

#3 Lipa u blizini dvorca Raudonė, Litva

#3 Lipa u blizini dvorca Raudonė, Litva
Ova lipa s malim lišćem raste blizu dvorca Raudonė. Između dva njegova debla nalazi se metalna šipka na visini od oko 3 metra. Prema legendi, sedam je kmetova bilo vezano za šipku i pretučeno na smrt, pa se stablo od velike boli razdvojilo na sedam debla. Grane su poput ruku mučenih ljudi, dosežu i do 30 m visine.

#4 Hrast, Nizozemska

#4 Hrast, Nizozemska
Pri gradnji autoceste A58, 1986. godine morali su biti posječeni brojni hrastovi na imanju Anneville. Ovaj hrast, u središnjem rezervatu, jedini je ostao. Blizu belgijske granice postao je orijentir za mnoge vozače na njihovom putovanju.

#5 Drveće na koljenima, Krasnystaw, Poljska

#5 Drveće na koljenima, Krasnystaw, Poljska
Prije nekoliko godina, ovo 'klečeće' stablo identificirano je za sječu, kao "neprilično i deformirano". To se susrelo s glasnim protivljenjem, zbog čega je stablo spašeno. Danas je to popularan objekt za fotografe, igralište za djecu, kao i uobičajena tema umjetničkih djela. Oblik stabla koje pada na zemlju, kao da je slomljeno, a zatim se uzdiže svojom krošnjom prema suncu simbolizira odlučnost u ostvarivanju nekog cilja, kao i nadu koja ne dopušta da odustane.

#6 Stablo ptice, Ghisonaccia, France

#6 Stablo ptice, Ghisonaccia, France
Izgled ptice grabljivice koja širi krila: Smatra se da je neobičan oblik debla ovog korzičkog hrasta pluta prouzročio požar.

#7 Hrast iz Monte Barbeira, Portugal

#7 Hrast iz Monte Barbeira, Portugal
Ovaj hrast Portugalci su odabrali zbog ogromne krođnje. Stablo je staro 150 godina i ima promjer od 23 metra.

#8 Nellieno stablo, Leeds, Engleska

#8 Nellieno stablo, Leeds, Engleska
Prije gotovo 100 godina, Vic Stead prošetao bi se obližnjim selom kako bi posjetio Nellie, mladu damu kojoj se udvarao. Jednog je dana na svom putu pronašao tri mladice bukve koje je oblikovao u slovo N. Vic i Nellie vjenčali su se i imali obitelj, i premda više nisu s nama, Nellieino stablo ostalo je poznato i kao ljubavno stablo.

#9 Câmpenija, Rumunjska

#9 Câmpenija, Rumunjska
Stablo iz Câmpenija, u planinama Apuseni, bilo je označeno za sječu. Ali zajednica se ujedinila oko stabla i borila se da ga spasi, pretvarajući ga u simbol ljubavi prema prirodi i jedinstva za zajednicu. U čast stogodišnjice Rumunjske, drvo je dobilo titulu "Rumunjsko drvo godine".

#10 Hrast, Moskva

#10 Hrast, Moskva
Ovaj hrast raste na području Državnog muzeja povijesti, umjetnosti i književnosti Abramtsevo u moskovskoj regiji. Ima 248 godina. Tijekom svog života stablo je vidjelo mnoge izvanredne ruske umjetnike, slikare, pjesnik i glumce.

#11 Brijest Navaja, Španjolska

#11 Brijest Navaja, Španjolska
Ovaj brijest jedan je od najvećih izvora povijesnog ponosa u Navajasu, malom gradu od 750 stanovnika, gdje su oduvijek iskazivali veliku ljubav i poštovanje prema drveću. Na pločici koja govori o podrijetlo piše: "Ovaj brijest posadio je Roque Pastor 1636. godine." Njegovih 382 godina života čine ga jedinstvenim u Europi.

Najnovije