Drveće koje raste u namještaj jedinstveno je umjetničko djelo čovjeka i prirode

Drveće koje raste u namještaj jedinstveno je umjetničko djelo čovjeka i prirode
2K
Foto: The Guardian
Kompanija za namještaj iz UK koja se zove Full Grown, a koju je započeo dizajner namještaja Gavin Munro, ne uzima drvo i ne pretvara ih u namještaj. Uzgaja ih na drveću. Njihova bizarna garnitura za namještaj smještena je u polju od jednog hektara u Wirksworthu, gdje Munrou trenutno rastu stolovi stolice i lusteri za koje se nada da će ih ubrati za nekoliko godina.

Tehnika gospodina Munroa sastoji se u savijanju mladica stabala vrbe, hrasta i jasena u oblik bilo kojeg namještaja. To se postiže korištenjem plastičnih kalupa i pažljivog obrezivanja, spajanja i puno strpljenja. Krajnji je proizvod stolica, stol ili svjetiljka koja je izrastala iz jednog čvrstog komada drveta.
Munro je svoju ideju razvijao od djetinjstva, kad je kao mladić koji se igrao u vrtu Gavin primijetio bonsai stablo koje je imalo izrazit izgled stolice.

Godinama kasnije, nakon što je diplomirao dizajn namještaja u Leedsu, Gavin se prisjetio stabla bonsaija koje je vidio u vrtu svoje majke i shvatio je da ima smisla uzgajati stabla izravno u predmete.

"Kad na to gledate s proizvodnog stanovišta i s dizajnerskog stajališta, to zapravo ima potpuni smisao. Zašto biste uzgajali drveće, sjekli ih sa svim fafama? Zašto jednostavno ne stvorite željeni oblik koji je izrazito skalabilan? Na hiljade njih možete napraviti na isti način kao što možete napraviti 10, ali svaki je jedinstven “, rekao je Munro.
Uzgoj pojedinog stabla u kompletnu stolicu traje negdje između četiri i osam godina. „Započinjete sa obukom i obrezivanjem mladih grana drveća dok rastu preko posebno izrađenih biljaka. U određenim trenucima zatim ih spojimo zajedno, tako da predmet zaraste u jedan čvrsti komad."
Gavinova tehnika nije unikantna. Oblikovanje stabala prakticira se najmanje nekoliko stotina godina, što dokazuju živi mostovi koje su izgradili stanovnici regije Cherrapunjee u Indiji. Stari Grci i Egipćani uzgajali su stolice. Suvremeni dizajneri uključuju umjetnike Peter Cook i Becky Northey, koji svoj rad nazivaju "Pooktre", arborista Richarda Reamesa, koji je skovao izraz "arborsculpture", i dizajnera namještaja Chris Cattle, koji koristi frazu "odrasli namještaj".
Stolice će se naplaćivati 2500 funti, dok će lusteri iznositi između 1.000 i 1.500 funti, a usmjereni su na ljude koji traže jedinstveno umjetničko djelo. Kad Full Grown poveća proizvodnju, proizvodi će se prodavati po povoljnijim cijenama, rekao je Munro.

Najnovije