Vila Girasole nevjerojatna je višekatnica koja se rotira prateći sunce

Vila Girasole nevjerojatna je višekatnica koja se rotira prateći sunce
3K
Foto: Flickr
Na brežuljcima u sjevernoj Italiji, u blizini Verone, nalazi se kuća u obliku slova L zvana Villa Girasole, što na talijanskom znači „suncokret“. I baš poput cvijeta po kojem je i dobila ime, Villa Girasole rotira se na velikom gramofonu prateći sunce preko neba. Vlasnik i arhitekt Angelo Invernizzi dizajnirao je ovu vilu.
To je bilo vrijeme kada se pojavila nova svijest o korisnim svojstvima sunčeve svjetlosti i njenom pozitivnom utjecaju na zdravlje. 1930. godine u Francuskoj doktor Jean Saidman sagradio je rotirajući solarij kako bi svoje sunčeve zrake liječio pacijente oboljele od raka, tuberkuloze i drugih stanja. Sastojao se od vodoravnog kraka koji se zakretao iznad središnjeg stupa kako bi pratio put sunca tijekom dana.
Prvi kat pokretnog dijela poznat je kao "dnevna zona", s blagovaonicom na kraju jednog krila i glazbenom sobom na drugom. Između su studiji gospodina i gospođe Invernizzi i soba za pušače, a kuhinja, ostava i wc smješteni su tik uz središnji toranj. Drugi kat sadrži niz spavaćih soba i kupaonica raspoređenih simetrično duž svakog krila.
Projekt je bio završen 1935. godine, nakon četiri godine. Bio je to takav uspjeh da se prvih nekoliko ljeta, Villa Girasole svakodnevno izmjenjivala, iz puke novosti i u korist čestih posjetitelja. Ljetni odmor je sadržavao betonski bazen i teniski teren. Vrt i priroda pružali su voće i povrće.
Invernizzijeva kći Lidia Invernizzi, koja je u vrijeme dovršetka kuće bila mlada djevojka, prisjetila se više od pola stoljeća kasnije: "Sjećam se svog oca kako je sjedio pored ruba terase i gledao krajolik, ostajući ondje satima, vrlo opušteno i mirno. "