Pogledajte prekrasni spektakl koji priroda stvar u američkom nacionalnom parku Yosemite

Pogledajte prekrasni spektakl koji priroda stvar u američkom nacionalnom parku Yosemite
3K
Foto: Flickr
"Horsetail firefall" nalazi se u Nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji i nevjerojatan je spektakl koji rijetki imaju priliku vidjeti. To je sezonski vodopad koji teče zimi i u rano proljeće i pada preko istočne strane El Capitana, pa kao pozadina ima jedan od najimpresivnijih zidova od granita u cijelom parku.

Svake godine stotine fotografa i tisuće posjetitelja okupljaju se za vrijeme večernjeg svjetla u nadi da će uhvatiti ovaj nevjerojatan prirodni fenomen koji traje jedva deset minuta.
Ovaj fenomen zahtijeva niz sastojaka kako bi aktivirali sjaj. Prije svega, vodopad mora biti u fukciji, što znači da temperatura mora biti dovoljno topla da može rastopiti snježne pahulje da bi se nahranio vodopad.

Drugo, zapadno nebo mora biti vedro na zalasku sunca. Ne smije biti ni oblaka, kiše ili snježnih padalina, inače će sunčeve zrake biti blokirane. Srećom, zimsko vrijeme u Yosemiteu može biti vrlo promjenljivo. Iako dan može započeti oblačno, može se raščistiti do zalaska sunca.
Dolinu Yosemite Europljani su otkrili 1851. godine, ali prirodni fenomen nikad nije spomenut. Vjerojatno nitko nije gledao padove u pravo vrijeme. Tek je 1973. fenomen prvi put zabilježen na fotografiji Galen Rowell. Ali sve do interneta ovi vodopadi nisu postigli globalnu slavu.