7 predmeta koji su izumljeni za potpuno drugačiju namjenu nego ih mi koristimo

7 predmeta koji su izumljeni za potpuno drugačiju namjenu nego ih mi koristimo
48K
U svom životu koristimo puno stvari koje su bile namijenjene za korištenje na potpuno drugačiji način. Na primjer, Play-Doh dječji plastelin se trebao koristiti za čišćenje ugljena s tapeta, a električnu olovku pištolja za tetovaže stvorio je Thomas Edison za kopiranje dokumenata.

U galeriji vam donosimo popis izuma koji se ne koriste onako kakva im je bila prvobitna namjena.

Play - Doh smjesa

Play - Doh smjesa
1930-ih, tvrtka sapuna Kutol Products napravila je fleksibilnu tvar koja je trebala čistiti ugljen s tapeta. Tada su se u mnogim američkim kućama grijali na ugljen, pa je posvuda bilo puno prašine od ugljena. Proizvod je trebao pokupiti čestice prašine bez oštećenja tapete.

Nakon Drugog svjetskog rata, američke kuće počinju se grijati plinom. A Play-Doh postaje beskoristan. Nećak vlasnika Kutol Products spriječio je tvrtku da bankrotira kada je otkrio da njihove proizvode djeca koriste za modeliranje. Tada je izmišljeno ime Play-Doh i postalo je nevjerojatno popularno.

Olovka za tetoviranje

Olovka za tetoviranje
Izumitelj Tomas Edison stvorio je stroj koji je nazvao električnom olovkom. Služila je za kopiranje obrazaca i dokumenata, zbog čega je bila vrlo popularna među poslovnim ljudima i njihovim zaposlenicima.

1891. njujorški umjetnik za tetoviranje Samuel O´Reilly malo je modernizirao stroj i počeo ga koristiti za izradu tetovaža. Dizajn se nije puno promijenio, čak ni danas.

Cipele s visokom potpeticom

Cipele s visokom potpeticom
Cipele s visokom potpeticom u početku su se nosile za jahanje. to bi omogućilo jahačima da drže noge u stremenu.

Folija s pucketavim mjehurićima

Folija s pucketavim mjehurićima
Izumili su ju američki inženjeri Alfred Fielding i Marc Chavannes 1957. godine. Oni su htjeli napraviti perivu tapetu koja bi se zalijepila na zid do kade, a to su napravili tako što su zalijepili dvije plastične zavjese. Između zavjesa su se stvorili plastični mjehurići. Ideja im naravno nije prošla dobro, ali shvatili su da materijal mogu upotrebljavati kao zaštitno pakiranje. Njihov prvi klijent bio je IBM, koji su njime omatali računala prilikom otpreme. Na kraju je ovaj izum postao vrlo tražen i koristi se i danas. Naravno, ne smijemo zaboraviti užitak koji nam pruža istiskivanje ovih mjehurića :D

Umjetni zaslađivač aspartam

Umjetni zaslađivač aspartam
Umjetni zaslađivač aspartam (E951) otkrio je 1965. godine kemičar James M. Schlatter. Sintetizirao je aspartam slučajno, a otkrio je da je sladak tako što je polizao prst. 16 godina kasnije, aspartam kao zaslađivač počeo se koristiti u SAD-u i Velikoj Britaniji, a potom i u ostatku svijeta.

Facebook

Facebook
Nije predmet, ali ova društvena mreža morala se naći na popisu. Facebook je trebao biti platforma na kojoj su studenti Sveučilišta Harvard ( i studenti iz drugih mjesta) mogli komunicirati i ostati u kontaktu. U 2006. godini web stranica je postala dostupna za sve korisnike interneta starije od 13 godina.

Rukovanje

Rukovanje
Također nije predmet, ali vas sigurno iznenađuje. Smatra se da je ovaj viteški ritual prvotno bila gesta koja je označavala da suparnici nemaju skriveno oružje.

Higijenski ulošci

Higijenski ulošci
Higijenski ulošci izumljeni su kako bi se zaustavilo krvarenje kod vojnika. Ali, 1888.m Johnson & Johnson izdali su prvu seriju tih jastučića za žene.