Kontakt  •   © Lajk 2022

14 sobnih biljaka koje su dobre za vaše zdravlje

14 sobnih biljaka koje su dobre za vaše zdravlje
9K
Izismile
Sve više ljudi odlučuje se svoj dom obogatiti biljkama. One ne samo da dobro izgledaju i unose toplinu i život u naš osobni prostor, već imaju i neke vrlo pozitivne učinke na naše zdravlje.

U nastavku možete saznati nešto o 14 sobnih biljaka koje su uglavnom jednostavne za održavati, a mogu vrlo pozitivno utjecati na vas.

1. Spatifilum

1. Spatifilum
Ova biljka poznata je i pod nazivom "Ženska sreća", jer se vjeruje da će svojoj vlasnici donijeti sreću. Izvrsni su za uređenje doma jer ljeti imaju prekrasne bijele cvjetove, ali to nije sve što mogu učiniti. Ova je sobna biljka profesionalka u uklanjanju onečišćivača zraka - upijajući amonijak, formaldehid i trikloretilen. Također proizvodi pelud i cvjetni miris (pazite ako imate alergije).

2. Ružmarin

2. Ružmarin
Ružmarin je uglavnom poznat kao biljka koja poboljšava koncentraciju i pamćenje. Također se koristi za ublažavanje bolova u mišićima i jačanje imunološkog i krvožilnog sustava. Kao bonus, njegovo svježe lišće možete koristiti kao prefini začin.

3. Bršljan

3. Bršljan
Bršljan pročišćava do 90% plijesni u zraku koja može izazvati alergije i pomaže osobama s astmom da bolje dišu noću i imaju mirniji san. Imajte na umu da je bršljan otrovan ako ga pojedu kućni ljubimci ili mala djeca.

4. Aloe Vera

4. Aloe Vera
Aloe vera poznata je po svojim ljekovitim učincima - zaglađuje i vlaži nadraženu kožu te liječi opekline, ozebline, psorijazu, pa čak i herpes na usnama.

5. Zlatni puzavac

5. Zlatni puzavac
Ova biljka izvrsno uklanja kemikalije poput triklormetila iz zraka - uglavnom ih ima u ljepilu, boji i deterdžentu. Jako je teško ubiti ovu biljku, pa ako ste početnik u uzgoju biljaka, možda je ona pravi izbor za vas.

6. Fikus gumijevac

6. Fikus gumijevac
Ove biljke obično narastu dosta velike, iako ne zahtijevaju mnogo brige. Njihovo ogromno lišće upija sve loše stvari iz zraka. Zato ne biste trebali zaboraviti obrisati prašinu s njega.

7. Bromelija

7. Bromelija
Bromelije apsorbiraju do 90% otrovnih kemikalija poput benzena. Svijetli i sunčani prostori savršeni su za ovu biljku.

8. Gerber

8. Gerber
NASA je nedavno Gerber nazvala najboljom biljkom za uklanjanje benzena iz zraka u zatvorenom prostoru i proizvodnju kisika noću. To će pomoći onima koji pate od nesanice i apneje tijekom spavanja.

9. Azalea

9. Azalea
Osim što imaju prekrasno šareno cvijeće, azaleje poboljšavaju zrak u zatvorenom upijajući kemikalije. Pazite da azaleje uvijek imaju dovoljno vlage, one ne mogu bez nje.

10. Filodendron

10. Filodendron
Filodendroni su poznati po tome što iz zraka filtriraju otrovne kemikalije poput ksilena i formaldehida. Biljka voli područja s osvjetljenjem i ne zahtijeva puno njege. Ali može biti opasna za malu djecu ili životinje ako ju pojedu.

11. Jasmin

11. Jasmin
Jasmin izvrsno utječe na naše mentalno zdravlje. Sadrži kemikalije koje pomažu u ublažavanju anksioznosti, promjena raspoloženja te poboljšavaju kvalitetu sna. Ako ga konzumirate u obliku čaja u većim količinama može vam podići imunitet, pa čak i povećati libido.

12. Zeleni ljiljan

12. Zeleni ljiljan
Zeleni ljiljan poznat je i kao Paukova biljka. Sjajan je borac protiv formaldehida, ugljičnog monoksida i drugih otrovnih nečistoća zraka . Ako niste neki znalac, ovo je savršena biljka za jer ne zahtijeva veliku njegu.

13. Lavanda

13. Lavanda
Lavanda - kao biljka ili čak kao vrećica - odlična je pomoć u ublažavanju stresa i nesanice te kod smirivanja nemira, nervoze, tjeskobe i depresije.

14. Paprat

14. Paprat
Za paprat se smatra da je učinkoviti prirodni ovlaživač zraka. Također, pomaže u pročišćavanju zraka od neželjenih toksina. Paprat se lako uzgaja i ne voli izravnu sunčevu svjetlost. Samo joj povremeno provjeravajte tlo kako biste osigurali da je vlažno.

Najnovije