7 čudnih navika koje ima većina pasa, saznajte zašto

7 čudnih navika koje ima većina pasa, saznajte zašto
6K
Brightside
Ako imate psa, sigurno ste primijetili da vas voli pratiti dok idete na WC, pravi krugove oko sebe prije nego legne ili naginje glavicu kad mu nešto objašnjavate. Ako niste znali koje značenje se skriva iza tih naizgled neobičnih navika - na pravom ste mjestu.

Možete se prestati brinuti - vaš ljubimac nije niti čudan niti lud, sve ove čudne stvari imaju svoja objašnjenja. 😊

1. Zašto neki psi jedu vlastiti izmet?

1. Zašto neki psi jedu vlastiti izmet?
U mnogim slučajevima psi počinju jesti vlastitu kakicu zbog neke vrste stresa koji proživljavaju. On može biti uzrokovan izolacijom, tjeskobom i potrebom vašeg ljubimca za pažnjom.

Također, psi koji se hrane u blizini vlastitog izmeta mogu stvoriti vezu između mirisa hrane i kakice.

2. Zašto psi nagnu glavu kad vas slušaju?

2. Zašto psi nagnu glavu kad vas slušaju?
Psi izgledaju jednostavno preslatko kad nagnu glavu i pokušavaju shvatiti što im želite reći. Ali nastojanje da bolje čuju zvukove nije jedini razlog zašto to čine. Neki stručnjaci pretpostavljaju da psi bolje vide kad nagnu glavu. Zato štenad to češće radi - vid im još nije toliko razvijen.

3. Zašto psi spavaju na odjeći?

3. Zašto psi spavaju na odjeći?
Osim što vaša odjeća može biti topla i ugodna podloga za spavanje, vašeg psa možda samo privlači vaš miris. Vi ste vođa čopora, pa on vjerojatno želi osjetiti vaš miris dok spava iz sigurnosnih razloga.

Također, većina pasa osjete tjeskobu dok ostanu sami. Uz vaš miris to malo lakše podnose. 😄

4. Zašto psi naskakuju na stvari (i druge životinje/ljude)?

4. Zašto psi naskakuju na stvari (i druge životinje/ljude)?
Naskakivanje je neželjeno ponašanje psa koje može poprilično posramiti njegovog vlasnika i dovesti ga u neugodne situacije. Većina veterinara tvrdi da to uglavnom nema veze sa željnom za parenjem. Najčešće vaš pas to radi iz ova 3 razloga:
1) Želi pokazati dominaciju i dati vam do znanja tko je glavni
2) Može biti znak da je pas pod stresom i pretjerano stimuliran
3) Može biti dio medicinskog problema i upućivati na neku infekciju ili iritaciju

5. Zašto psi hodaju u krug prije nego legnu?

5. Zašto psi hodaju u krug prije nego legnu?
Jedno ispitivanje u kojem je sudjelovalo 62 psa pokazalo je da se više od polovice njih prije no što se konačno smjestilo u ležeći položaj okrenulo barem jednom oko svoje osi. I to su češće radili oni psi koji su se pripremali leći na neravnu površinu. Takvo ponašanje može se objasniti njihovim starim instinktima, dok su njihovi preci još morali spavati vani. Na taj su si način stvarali mekane površine, poput gnijezda za spavanje.

6. Zašto psi udaraju stražnjim šapicama dok im češkate trbuh?

6. Zašto psi udaraju stražnjim šapicama dok im češkate trbuh?
To je potpuno nehotična reakcija. Ako mazite ili škakljate trbuh svog psa, to ga može malo iritirati. To se događa zato što su mu živci ispod kože povezani s leđnom moždinom. Oni se nadražuju i šalju poruku mišićima nogu da se otklone od iritanta. Koliko god zabavno izgledalo, možda je bolje da u tom slučaju pustite psa na miru. 🙃

7. Zašto neki psi vlasnike slijede u WC?

7. Zašto neki psi vlasnike slijede u WC?
Ako vas pas voli promatrati dok sjedite u WC-u, ne brinite, vaš dlakavi prijatelj nije ni čudan ni lud. To je zapravo normalno ponašanje kućnih ljubimaca, a to mogu činiti iz nekoliko razloga:

1) Ne žele biti sami. Ako ste kod kuće, vaš pas samo želi biti s vama cijelo vrijeme i ne razumije što je to osobni prostor.
2) Vašem psu vjerojatno je dosadno i znatiželjan je. Dugi boravak kod kuće vrlo je dosadan za kućnog ljubimca. Možda traže mali razlog za bavljenje nekom aktivnošću.
3) Vaš pas želi se uvjeriti da ste na sigurnom. Uživio se u ulogu vašeg tjelohranitelja. 😁

Najnovije