9 velikih pogrešaka koje većina ljudi radi pri kuhanju

9 velikih pogrešaka koje većina ljudi radi pri kuhanju
37K
Brightside
Kad je u pitanju kuhanje, najčešće usvajamo metode od svoje rodbine i ostalih bliskih nam ljudi. I te metode baš nikada ne preispitujemo - jer oduvijek znamo samo za taj način pripreme neke namirnice. No to ne znači da je taj način ispravan!

U nastavku otkrijte koje su to velike pogreške koje ljudi rade pri kuhanju i koje biste, ako ih i vi radite, hitno trebali ispraviti.

1. Predugo miješenje tijesta

1. Predugo miješenje tijesta
Nije dobro uvijek dugo miješati tijesto! Zbog aktivnog oslobađanja glutena, to ga čini ga gustim i elastičnijim.

Ova je opcija savršena za pripremu pizze, ali nije tako dobra za primjerice izradu pita. To je zato što tijesto u pitama u pravilu treba biti napuhnuto, nježno i mrvičasto, a ne čvrsto i kompaktno.

2. Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi

2. Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi
Kako bismo brže odmrznuli meso, obično ga ostavljamo na radnoj površini na sobnoj temperaturi. Međutim, ovo nije najbolja opcija. Razmnožavanje bakterija ubrzava se u takvim uvjetima!

Mnogo je sigurnije, kažu stručnjaci, odmrzavati mesne proizvode u hladnjaku. Može potrajati malo više vremena, ali meso će biti svježe i zdravo. Druga, nešto brža opcija je odmrzavanje u hladnoj vodi. Za to morate meso staviti u hermetički zatvoreno pakiranje i staviti ga u posudu s vodom. Svakako promijenite vodu u spremniku svakih pola sata.

3. Pranje povrća pod mlazom vode, umjesto rukama

3. Pranje povrća pod mlazom vode, umjesto rukama
Svi znaju da povrće prije pripreme treba dobro oprati. No ne znaju svi da nije dovoljno samo ga oprati pod mlazom vode! To možda pomaže u uklanjanju oku vidljivih nečistoća, no stvari poput pesticida, mikroba i ukorijenjene prljavštine neće se isprati.


Stručnjaci kažu - potrebno je rukama trljati hranu pod vodom. Još jedan savjet stručnjaka je da povrće i voće namočite u vodi s dodatkom sode.

4. Mariniranje mesa duže od 12 sati

4. Mariniranje mesa duže od 12 sati
Mnogi ljudi vjeruju da će meso biti ukusnije ako se duže marinira. No istina je zapravo skroz suprotna - predugo držanje mesa u marinadi čini ga gumenim, a ne nježnim. Da bi meso bilo koje vrste steklo pikantni okus, a da mu ne uruši teksturu, dovoljno ga je marinirati doslovno 20 minuta.

5. Prerano stavljanje češnjaka u tavu

5. Prerano stavljanje češnjaka u tavu
Premda je kod nas to uobičajena praksa, istodobno dodavanje češnjaka i luka u tavu predstavlja problem jer u isto vrijeme češnjak uspije gotovo izgorjeti, dok luk postaje jedva zlatan.

Da bi postupak prženja luka i češnjaka bio ujednačen, trebate nasjeckati češnjak na velike komade. Ili, ako recept traži naribani ili sitno nasjeckani češnjak, imajte na umu da će se on ispržiti u roku od 10 sekundi. To znači da je bolje prvo pripremiti ostale sastojke, a zatim dodati češnjak.

6. Kuhanje krumpira bez poklopca

6. Kuhanje krumpira bez poklopca
Da bi krumpir ravnomjernije i brže zakuhao, treba pokriti posudu poklopcem, jer će se tako toplina lakše akomulirati. Međutim, postoji uobičajena zabluda koja kaže da to može dovesti do raspada krumpira.

Ali to se zapravo ne događa zbog poklopca, već zbog stavljanja krumpira u kipuću vodu. Vanjski dio krumpira brže se skuha i, naravno, počne se raspadati dok unutrašnjost još niti ne postigne potreban stupanj kuhanosti.

7. Tučenje mesa bez da ga prekrijete

7. Tučenje mesa bez da ga prekrijete
Ne tucite komad mesa bez da ga prethodno stavite u plastičnu vrećicu ili barem prekrijete filmom za hranu.

Ako to ne učinite, male čestice koje su nevidljive oku mogu se raspršiti preko radne površine, šireći bakterije. Također, ne pokrivajući meso, riskiramo ubiti vlakna, čineći rez manje nježnim, lomljivijim i još sklonijim sušenju.

8. Dodavanje sušenog voća u salate bez da ga prethodno potopite u vodi

8. Dodavanje sušenog voća u salate bez da ga prethodno potopite u vodi
Suho voće može se jesti i bez da ga natapate u vodi. Ali ako ga planirate dodati u salatu , potrebno ga je potopiti u kipućoj vodi barem 10-15 minuta.

Ovaj će ga korak učiniti mekšim, a okus će postati živopisniji. Štoviše, namakanje je izuzetno važno kada se radi o pečenju, jer sušeno voće može upiti vlagu, čime se narušava ravnoteža recepata.

9. Prženje mesa odmah nakon što ga začinite

9. Prženje mesa odmah nakon što ga začinite
Kako biste osigurali da odrezak postane hrskav prilikom prženja, nemojte ga baciti u tavu odmah nakon dodavanja začina. Posoljeno meso pušta veliku količinu tekućine, koja mu na kraju može spriječiti prženje i učiniti će ga prokuhanim. Ili ćete komade mesa duže morati držati na vatri, što će dovesti do suhoće.

Kako se to ne bi dogodilo, pustite meso da sjedi sa začinima 15 minuta, povremeno brišući ispuštenu vlagu papirnatim ručnikom.