Razno
• 21 prosinca 2022
10 kuhinjskih pomagala iz raznih zemalja svijeta koja rijetko viđamo u našim kuhinjama
![10 kuhinjskih pomagala iz raznih zemalja svijeta koja rijetko viđamo u našim kuhinjama](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/43e3b9c8-82b0-493c-ad09-9c694bdd0732.jpeg?width=700&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
39K
Brightside
Za pripremu slasnih jela iz različitih svjetskih kuhinja ponekad su potrebni i određeni uređaji i posuđe. Primjerice, kineske okruglice moraju se kuhati u bambusovom parnom kuhalu. U Danskoj peku krafne za koje je potreban poseban metalni kalup.
Evo koja su vam kuhinjska pomagala potrebna kako bi pripremili neke od poznatih delicija iz različitih svjetskih kuhinja. 😁
Evo koja su vam kuhinjska pomagala potrebna kako bi pripremili neke od poznatih delicija iz različitih svjetskih kuhinja. 😁
1. Kalabaš (Južna Amerika)
![1. Kalabaš (Južna Amerika)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/66eaf929-653e-412c-add4-d0a60b8094de.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Gotovo da nema kuhinje u Argentini, Čileu ili bilo kojoj drugoj južnoameričkoj zemlji koja nema kalabaš - posebnu zdjelu za pripremu čaja od mate. Mate je tonik piće koje je nevjerojatno popularno u ovoj regiji. Kuha se u kalabašu, koji dolazi uz cijev koja se zove bombila. Bočna strana cijevi koja je uronjena u posudu ima sito filtar. Da nema bombile, bilo bi vrlo neugodno piti ovaj čaj, jer bi se njegovi sitni listići lako uvukli u šalicu.
2. Stroj za raclette (Švicarska)
![2. Stroj za raclette (Švicarska)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/06cd998d-869a-48f0-b264-038ba9908090.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Raclette je naziv i nacionalnog jela i vrste sira koji je glavni sastojak u njemu. Sir treba otopiti i jesti zajedno s povrćem ili mesom. Raclette se često kuha na skijalištima, a kako bi ovo jelo kuhali kod kuće, Švicarci koriste posebne aparate poput ovoga na fotki.
3. Armudu ( Azerbajdžan i Turska)
![3. Armudu ( Azerbajdžan i Turska)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/7d024e76-9a5b-42be-b5b0-4f365b3f388d.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Armudu ima nekoliko prednosti u odnosu na obične čaše. Zbog svog kruškolikog oblika gornji dio se ne zagrijava previše, pa ga nije neugodno držati. Također, donji se dio ne hladi brzo i održava čaj toplim duže vremena.
4. Parni aparat od bambusa (Kina)
![4. Parni aparat od bambusa (Kina)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/6887afea-f1b6-400c-b02d-4140f84303b1.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Mnoge kineske obitelji svakodnevno koriste parne aparate od bambusa. Hranu možete poslužiti upravo u njemu, što vam ostavlja manje posuđa za pranje. Nije li to sjajno?😄
5. Dolsot (Koreja)
![5. Dolsot (Koreja)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/e8d8abb0-1a97-4c58-a473-dfe8e792e9e0.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Dolsot je kamena zdjela u kojoj se poslužuje jelo koje se zove "bibimbapom". Ovo jelo sastoji se od riže s mesom i povrća. Jelo posluženo u ovakvoj zdjeli nastavlja se kuhati čak i nakon što je uklonjeno sa štednjaka. Zbog toga je posudu potrebno staviti na podmetač, kako ne bi zapalila stol.
6. Chawan (zemlje istočne Azije)
![6. Chawan (zemlje istočne Azije)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/270bf072-6002-4785-996f-d241930c472b.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Chawan je tradicionalna zdjela za pripremu i ispijanje čaja. Najbolja stvar kod ove zdjele je što je vrlo ugodna u rukama i dugo zadržava temperaturu napitka.
7. Stroj za okruglice (Rusija)
![7. Stroj za okruglice (Rusija)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/8f5708f4-685e-4852-9317-051325b9082c.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
U ruskim obiteljima postoji tradicija spravljanja pelmena (okruglica). Mnogi ljudi koriste poseban uređaj kako bi ubrzali postupak. Pomaže u bržoj izradi i omogućava bolji oblik okruglica.
8. Aparat za moku
![8. Aparat za moku](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/67fa693d-fbbe-4495-a535-c1cf24ddd9f4.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Godine 1933. tvrtka Bialetti prva je pustila u prodaju ovakav aparat za kavu, koji je kasnije postao simbol talijanske kave.
9. Toper za jaje (Njemačka)
![9. Toper za jaje (Njemačka)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/6e345cc3-f982-4029-8659-5d6d55a187ae.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Meko kuhana jaja neizbježni su dio njemačkog doručka. No, jaja se često ne mogu lako oguliti i na kraju imamo ljuske posvuda. Zato praktični Nijemci koriste ovaj uređaj. Pomaže u urednom uklanjanju "glave" ljuske s jaja. Toperi mogu biti različitih oblika, ali njihova funkcija ostaje ista. Savršena je alternativa žlici.
10. Tajine (Maroko)
![10. Tajine (Maroko)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/0c0357cd-844a-4fc1-9696-197d6f29dd97.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Tradicionalna glinena sjevernoafrička keramika sastavni je dio marokanske kuhinje. Zahvaljujući svom posebnom obliku, para se akumulira u gornjem dijelu poklopca prije nego što kondenzacija polako krene prema dolje. Taj se postupak ponavlja sve dok jelo nije potpuno kuhano.
1. Kalabaš (Južna Amerika)
![1. Kalabaš (Južna Amerika)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/66eaf929-653e-412c-add4-d0a60b8094de.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Gotovo da nema kuhinje u Argentini, Čileu ili bilo kojoj drugoj južnoameričkoj zemlji koja nema kalabaš - posebnu zdjelu za pripremu čaja od mate. Mate je tonik piće koje je nevjerojatno popularno u ovoj regiji. Kuha se u kalabašu, koji dolazi uz cijev koja se zove bombila. Bočna strana cijevi koja je uronjena u posudu ima sito filtar. Da nema bombile, bilo bi vrlo neugodno piti ovaj čaj, jer bi se njegovi sitni listići lako uvukli u šalicu.
2. Stroj za raclette (Švicarska)
![2. Stroj za raclette (Švicarska)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/06cd998d-869a-48f0-b264-038ba9908090.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Raclette je naziv i nacionalnog jela i vrste sira koji je glavni sastojak u njemu. Sir treba otopiti i jesti zajedno s povrćem ili mesom. Raclette se često kuha na skijalištima, a kako bi ovo jelo kuhali kod kuće, Švicarci koriste posebne aparate poput ovoga na fotki.
3. Armudu ( Azerbajdžan i Turska)
![3. Armudu ( Azerbajdžan i Turska)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/7d024e76-9a5b-42be-b5b0-4f365b3f388d.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Armudu ima nekoliko prednosti u odnosu na obične čaše. Zbog svog kruškolikog oblika gornji dio se ne zagrijava previše, pa ga nije neugodno držati. Također, donji se dio ne hladi brzo i održava čaj toplim duže vremena.
4. Parni aparat od bambusa (Kina)
![4. Parni aparat od bambusa (Kina)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/6887afea-f1b6-400c-b02d-4140f84303b1.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Mnoge kineske obitelji svakodnevno koriste parne aparate od bambusa. Hranu možete poslužiti upravo u njemu, što vam ostavlja manje posuđa za pranje. Nije li to sjajno?😄
5. Dolsot (Koreja)
![5. Dolsot (Koreja)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/e8d8abb0-1a97-4c58-a473-dfe8e792e9e0.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Dolsot je kamena zdjela u kojoj se poslužuje jelo koje se zove "bibimbapom". Ovo jelo sastoji se od riže s mesom i povrća. Jelo posluženo u ovakvoj zdjeli nastavlja se kuhati čak i nakon što je uklonjeno sa štednjaka. Zbog toga je posudu potrebno staviti na podmetač, kako ne bi zapalila stol.
6. Chawan (zemlje istočne Azije)
![6. Chawan (zemlje istočne Azije)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/270bf072-6002-4785-996f-d241930c472b.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Chawan je tradicionalna zdjela za pripremu i ispijanje čaja. Najbolja stvar kod ove zdjele je što je vrlo ugodna u rukama i dugo zadržava temperaturu napitka.
7. Stroj za okruglice (Rusija)
![7. Stroj za okruglice (Rusija)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/8f5708f4-685e-4852-9317-051325b9082c.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
U ruskim obiteljima postoji tradicija spravljanja pelmena (okruglica). Mnogi ljudi koriste poseban uređaj kako bi ubrzali postupak. Pomaže u bržoj izradi i omogućava bolji oblik okruglica.
8. Aparat za moku
![8. Aparat za moku](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/67fa693d-fbbe-4495-a535-c1cf24ddd9f4.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Godine 1933. tvrtka Bialetti prva je pustila u prodaju ovakav aparat za kavu, koji je kasnije postao simbol talijanske kave.
9. Toper za jaje (Njemačka)
![9. Toper za jaje (Njemačka)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/6e345cc3-f982-4029-8659-5d6d55a187ae.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Meko kuhana jaja neizbježni su dio njemačkog doručka. No, jaja se često ne mogu lako oguliti i na kraju imamo ljuske posvuda. Zato praktični Nijemci koriste ovaj uređaj. Pomaže u urednom uklanjanju "glave" ljuske s jaja. Toperi mogu biti različitih oblika, ali njihova funkcija ostaje ista. Savršena je alternativa žlici.
10. Tajine (Maroko)
![10. Tajine (Maroko)](https://ip.index.hr/remote/storage-lajkhr.index.hr/3c7e7dfd-3f47-4d39-818c-08d78d31f014/0c0357cd-844a-4fc1-9696-197d6f29dd97.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both)
Tradicionalna glinena sjevernoafrička keramika sastavni je dio marokanske kuhinje. Zahvaljujući svom posebnom obliku, para se akumulira u gornjem dijelu poklopca prije nego što kondenzacija polako krene prema dolje. Taj se postupak ponavlja sve dok jelo nije potpuno kuhano.