Slike iza zidova norveških zatvora mogle bi vas, blago rečeno, šokirati. Donosimo ih 14

Slike iza zidova norveških zatvora mogle bi vas, blago rečeno, šokirati. Donosimo ih 14
48K
Slike zatvora u našim glavama najčešće nisu ni blizu onome što ćete vidjeti u ovoj galeriji. Uz brojne druge razloge koje ovdje nećemo nabrajati, razlog tome leži i u činjenici da se, nažalost, često zaboravlja kako bi zatvor trebao biti rehabilitacijska ustanova. Dakle, mjesto koje će se pobrinuti da se zatvorenik jednog dana, nakon izlaska, ne vrati starim navikama i dobije priliku za bolji život.

Norveška to čini malo drugačije. Da, ovi zatvorenici su i dalje zatvoreni 24 sata dnevno. No, krajnji cilj ustanove zaista jest rehabilitacija, a ona počinje humanim postupanjem i edukacijom. To zvuči kao bolja šansa za bolji život i budućnost...

Naravno, ne izgledaju sve ćelije ovako, niti svaki zatvorenik ima pravo 24 sata dnevno lunjati prostorijama zatvora, da slučajno ne biste zaboravili o kojoj se ustanovi radi i počeli ju romantizirati. Ovisno o težini prijestupa za kojeg izdržavaju kaznu, njihovo "slobodno" vrijeme, sadržaji koji su im dostupni, kao i oni u ćeliji, su ograničeni. No, svima im je osiguran minimum za dostojanstven život i prilika za bolje sutra.