Index.hr

4:00 • 21.4.2014. • POSTAVI INDEX ZA HOMEPAGETRAŽI
Xmag
Obavijest:
1. studenoga ovaj forum se arhivira i gasi. Pozivamo posjetitelje da se presele na novi forum (http://www.index.hr/indexforum/).
Kritike i sugestije šaljite na email forum(at)index.hr
Forum
Odaberi skin: DefaultDefaultgrassRoseButterOcean 
IndexKlubBroj članova: 835523 
Online članova: 0 

Šparoge (Tema)


 topic locked
Stranica: 1 Aktivne teme | Pretraživanje
Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija

Autor Sadržaj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
5.6.2005. 09:52 | Naslov: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

Ta grmasta biljka iglastih listića čiji su mladi izdanci bili vrlo dobro poznati starim Kinezima i Grcima danas ponovno osvaja trpeze istoka i zapada gdje kreativno nameće svoj snažni gastronomski karakter. 

Šparoga ili „asparagus“ spada u red povrtnica iz porodice ljiljana kojima je glavno stanište u tropskim i suptropskim krajevima (npr.Afrika) a u našim krajevima, obzirom da je to njena sjeverna granica rasta, egzistira njezinih pet vrsta, i to dvije samonikle i tri uzgojene na otvorenom. 

Kao nježna i aromatična biljka dobro se slaže sa najrazličitijim namirnicama, kao: mesom i ribom, rižom i krumpirom, tijestom, sirevima, a obzirom na njena neizostavna ljekovita diuretička svojstva postala je obvezatni dio dijeta protiv prekomjerne težine i dijabetesa. 

Šparoga ima nisku energetsku vrijednost gdje 100 grama jestivog dijela daje 105 kj (25 kcal) dok je njena biološka vrijednost u bogatom sadržaju vitamina i minerala od čega više od trećinu otpada na kalij. Od vitamina šparoga je najbogatija vitaminom C, a sadrži i dosta karotina (provitamina A) i sve vitamine grupe B. 

Kao osobitosti korištenja iz davnina još u staroj Kini, 3000 g.p.n.e tražena je kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina, te se smatralo da ublažava bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki. 

Neka od jela koje možete spraviti od šparoga su: Fritaja od šparoga, Kuhani brancin sa šparogama, Šparoge na salatu, Lazanje sa šparogama, Fuži na pastirski način i Ravioli sa šparogama,Juha od sparoga i ecc.
 
Dakle prilika je da sada kada je sezona tih krasnih darova proljeća svi ljubitelji ali i oni koji ih do sada još nisu kušali obogate svoj jelovnik delicijama spravljenim od šparoga a da pritom doprinesu pročišćavanju organizma i vraćanju tjelesne forme nakon zimske tromosti.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
5.6.2005. 09:53 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj


vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offline06089816
Diskutant #72385


Broj postova: 1173
5.6.2005. 09:56 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

ma sparoge su zakon
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
5.6.2005. 09:57 | Naslov: Fritaja od sparoga Prikaži/Sakrij | Citiraj


Sastojci: 

2 vezice divljih šparoga
100 g očišćenih repova škampi
50 g pršuta
8 jaja
1 mali tartuf
sol
ulje


Opis:
Očišćenene šparoge pirjamo na ulju, dodamo škampe, te nakon par minuta dodamo sitno narezani pršut. Još malo sve propržimo i zalijemo tučenim jajima koje smo prethodno posolili. Na kraju naribamo tartuf po zelji.


 


vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
5.6.2005. 10:00 | Naslov: Šparoge na salatu Prikaži/Sakrij | Citiraj



Sastojci: 

1 kg cijelih šparoga
2 jaja
maslinovo ulje
sol
papar
1 limun


Priprema:
 
Šparogama otrgamo vrhove, skuhamo ih (all dente) i ohladimo. Skuhamo jaja - na tvrdo. Začinimo šparoge s uljem, soli, paprom i limunovim sokom. Na njih položimo ploške tvrdo kuhanih jaja.


vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
5.6.2005. 10:07 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj


Šparoga- kraljica samoniklog jestivog bilja


vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
5.6.2005. 10:13 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj


Sparoge su cjenjene kao ljekoviti delicates zbog svojih medicinskih svojstava gotovo 2000 god.
Porijeklom s istocnog Mediterana, rasprostranila se gotovo vecim djelom svijeta.
Smatra se da je uzgajana i u Starom Egiptu s kvalitetama otkrivenim u sjevernoj i juznoj Africi.
Dolaskom Srednjeg vijeka, sparogu je otkrio i popularizirao Luis XIV.
Danas se sparoge uzgajaju u vecini subtropskih i pojedinim djelovima koji su sparogu komercijalizirali sadnjom u Mediteranskim zemljama.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
5.6.2005. 10:19 | Naslov: Bljušti ili kuke Prikaži/Sakrij | Citiraj

Bljust ili kuka

Ime su dobile vjerojatno po kukastom izgledu. Za one koji ne znaju, riječ je o samoniklom jestivom bilju. Najčešće se nalaze u krajevima livada (ne u blatu), uz suhozid i draču. To je biljka penjačica i izdanci rastu ovijajući se i penjući se uz draču. Pojedini izdanci narastu uvisinu do 1-2 m, a neke su "prizemnice" visine do 50-ak cm. Debljina je do 10 mm. Jestivi dio je onaj mekši dio koji se nalazi pri vrhu (20-ak cm) koji se ujedno i bere. Kuke najbolje rastu nakon kišnog vremena kad doslovno bujaju. Sezona im traje negdje do pred kraj svibnja kad otvrdnjavaju i nisu za jelo (zbog tvrdoće). U dobrom "lovištu", može se za sat vremena nabrati snop kuka debljine 20 cm što je obilan ručak za nekoliko ljudi.

Spremanje: svježe ubrane kuke se sjeckaju/kidaju ručno, odnosno lome na komadiće dužine 2-3 cm. Potom se kuha 30-ak minuta. Voda se potom iscijedi a kuke se začinu octom i maslinovim uljem. Doda se ljutike (mlade zelene kapulice) i tvrdo kuhanog jaja i delikatesa je spremna za jelo, topla ili hladna svejedno. Takva delicija je malo gorkastog okusa. Ovo je ujedno najčešći recept u našem kraju, negdje se kuke umjesto kuhanja prže u tavi...

Zajedno s kukama beru se i šparoge  kojih je manje. Šparoge su ravne i u većini slučajeva tanje od kuka. U trgovinama ih možemo kupiti u teglama, uzgojene na plantažama.

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineProffessoressa
Diskutant #13


Broj postova: 7091
5.6.2005. 21:39 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

Ne volim previse sparoge,a uopce ne volim jaja.Pa evo mog omiljenog recepta.

Od ostataka sparoga,luka,cesnjaka,celera,mrkvice i persina skuhati temeljac za podlijevanje.Na maslinovu ulju dinstati sparoge i par repica skampi.Kad sparoge povenu dodati rizu,prethodno 10 minuta namocenu.Rizu okrenuti par puta na ulju i kad ga upije podliti temeljcem.Podlijevati po potrebi.Nakon cca 10 min kuhanja dodati repove skampi jer su oni prvi pustili aromu i raspali se.Kuhati jos par minuta.Zaciniti po zelji.Po zelji dodati u vec skuhano mrvicu maslaca.Kolicine ovise o ekipi.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
5.6.2005. 21:52 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

Mi se para da je dobro
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinemiss_kiss
Diskutant #57065


Broj postova: 8831
5.6.2005. 21:56 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [istranka]



Sastojci: 

1 kg cijelih šparoga
2 jaja
maslinovo ulje
sol
papar
1 limun


Priprema:
 
Šparogama otrgamo vrhove, skuhamo ih (all dente) i ohladimo. Skuhamo jaja - na tvrdo. Začinimo šparoge s uljem, soli, paprom i limunovim sokom. Na njih položimo ploške tvrdo kuhanih jaja.



Ja na sve to stavim puno sira i dam sve skupa za par minuta u pecnicu.....mmmmm
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineProffessoressa
Diskutant #13


Broj postova: 7091
5.6.2005. 22:00 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

Ne bune se.B varijanta je dinstati i koji pomidor pa u sve ubaciti kuhane pljukance.Smrznem sparoge i temeljac pa kad nalete nenajavljeni gosti klopa gotova za najvise po ure.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinepetra_wb
Diskutant #21797


Broj postova: 11891
5.6.2005. 22:27 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

ja ih obozavam brat a mrzim tj uopce ih ne volim jest
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinedee10000
Diskutant #20744


Broj postova: 2722
6.6.2005. 14:17 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

obožavam šparoge. obično ih jedem u lupoglavu omotane pršutom
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineNeeeeZgodna
Diskutant #85090


Broj postova: 1668
6.6.2005. 14:19 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

šparoge - bljak
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineklea_1
Diskutant #81644


Broj postova: 101
6.6.2005. 17:16 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [Proffessoressa]

Ne volim previse sparoge,a uopce ne volim jaja.Pa evo mog omiljenog recepta.

Od ostataka sparoga,luka,cesnjaka,celera,mrkvice i persina skuhati temeljac za podlijevanje.Na maslinovu ulju dinstati sparoge i par repica skampi.Kad sparoge povenu dodati rizu,prethodno 10 minuta namocenu.Rizu okrenuti par puta na ulju i kad ga upije podliti temeljcem.Podlijevati po potrebi.Nakon cca 10 min kuhanja dodati repove skampi jer su oni prvi pustili aromu i raspali se.Kuhati jos par minuta.Zaciniti po zelji.Po zelji dodati u vec skuhano mrvicu maslaca.Kolicine ovise o ekipi.
hvala, hvala, hvala! napokon bez jaja. 
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinegrbi.t
Diskutant #33189


Broj postova: 1460
6.6.2005. 18:12 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

Evo jedne ludo-dobre kombinacije, sproge (naravno meki dio) blansiramo u slanoj vodi, zatim ih lagano nasjeckamo i umjesamo u vec skoro gotom bolonjez da pirjamo jos kojih 15 minuta, serviramo sa pastom alo dente i to je to, mislim da sam tu kombinaciju jednom vec spomenuo ali ova tema je kao stvorena za to
Dobar tek

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinenera2106
Diskutant #76625


Broj postova: 1575
7.6.2005. 11:35 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

ja ih volim jesti a još veći gušt mi ih je brati. volim i bljušt, i da istranka imala si pravo na vrlo malo površine ih se brdo nabere. čak berem i mlade izdanke od veprine, malo su gorči ali isto su mi fora. 

jedem ih na salatu same ili s tvrdo kuhanim jajima, ali zbilja ih obožavamo doma na fritaju najviše.

volim ih i u rižotu,  izdinstam kapulu, začini i one pa riža. mljac.

ovaj recept s bešamelom budem isprobala svakako.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
11.6.2005. 23:48 | Naslov: RE: Šparoge Prikaži/Sakrij | Citiraj

Za zdravlje sve
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj

Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija
Stranica: 1
caching

Aktivne teme