Guštajte u ukusnoj vege zamjeni za pečeni špekec
Foto: Pinterest/123rf
NE možete zamisliti svoj život bez malo prženog špekeca, iako i sami jako dobro znate da je pržena, masna slanina više nezdrava nego zdrava, posebno ako u njoj zaista volite uživati na redovnoj bazi. Da probate jednu vege varijantu?
Okus vam naravno neće biti isti, to je jednostavno nemoguće, ali tko kaže da nećete zavoljeti i ovu puno zdraviju varijantu. Čisto da se svakodnevno bez imalo grižnje savjesti počastite s ukusnim, dimljenim, hrskavim zalogajem.
Recept smo pronašli u knjizi The First Mess Cookbook Laure Wright i oduševili se prvenstveno fotografijom koja nam je, priznajemo, izmamila zazubice. Možda nije isto kao i pržena šnitica špekeca, ali djeluje gotovo jednako zamamno. Toliko da ovaj recept moramo probati, možda i u nekoj osobnoj varijaciji.
No, ako ćete se slijepo držati recepta iz knjige, eto ga:
1 veliki patlidžan
1 žlica morske soli
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica čistog javorovog sirupa
1 žlica jabučnog octa
1 čajna žličica dimljene paprike
1/2 žličice Tamari umak od soje
1/2 žličice blagog Miso umaka
svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Patlidžan ćete peći u pećnici, iako će sigurno dobro poslužiti i roštilj. Pripremite tanki lim, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Patlidžanu odrežite krajeve te ga precizno narežite na šnite ne deblje od pet milimetara, a potom, da ne budu klasični okrugli, režite ih na trakice baš kao što radite sa slaninom.
"Trakice" dobro posolite i stavite u cjedilo neka tako odstoje barem 15 minuta, a da ne zadržava svoju prirodnu tekućinu.
Potom ga temeljito isperite od soli i posušite papirnatim ručnikom te postavite na lim ili rešetku na kojima ćete ih peći.
Sve ostale sastojke smiješajte u maloj zdjelici i potom polovicu te smjese kistom premažite po samo jednoj, izloženoj strani patlidžana. Malo poparite i stavite peći na oko 20 minuta.
Potom trakice patlidžana nježno okrenite na drugu stranu, opet premažite ostatkom "umaka" i tu stranu malo popaprite te pecite još 15 minuta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati