Ovih 10 stvari će vam možda zvučati prečudno, no riječ je o znanstvenim činjenicama

Ovih 10 stvari će vam možda zvučati prečudno, no riječ je o znanstvenim činjenicama
65K
Foto: Imgur
Jeste li znali da postoje životinje koje su rođene bez usta ili da je 10% Europljana imuno na virus koji uzrokuje AIDS? U nastavku pročitajte 10 zanimljivih činjenica koje će vam se možda učiniti kao da su izmišljene. :)

#1

#1
Prdimo i nakon što umremo. Svi plinovi koji zaostanu u našim crijevima tada se ispuštaju. Plinovi nastaju i raspadanjem odnosno djelovanjem bakterija, što dodatno poveća njegovu količinu.

#2

#2
Mikrobiolozi Sveučilišta u Idahou (SAD) tvrde da je broj bakterijskih stanica koje žive u našim tijelima 10 puta veći od broja naših vlastitih stanica, no to nije loša stvar jer većinu tih bakterija trebamo. Drugim riječima, riječ je o dobrim bakterijama.

#3

#3
10% Europljana prirodno su imuni na virus HIV zbog genetske mutacije. Znanstvenici pretpostavljaju da je to posljedica kuge koja se javljala tijekom Srednjeg vijeka. Dakle, zahvaljujući toj mutaciji vaši su preci preživjeli kugu i velike boginje, a vi (tj. neki od vas) ste danas imuni na HIV.

#4

#4
Umjereno igranje video igrica zapravo je dobro za vas. Poboljšava vam pamćenje i sposobnost multitaskinga, može pomoći s disleksijom, povećati koncentraciju i smanjiti stres.

#5

#5
Luna moljci nemaju usta. Njihov životni vijek dug je oko 7 dana nakon izlaska iz čahure tijekom kojih se pare, a zatim umiru od gladi.

#6

#6
Zvuk vruće i hladne vode različit je pri ulijevanju. Tu razliku može opaziti i ljudsko uho. Voda ovisno o temperaturi mijenja viskoznost. Što je voda hladnija, zvuk koji nastaje je viši, a ulijevanjem vrele vode dobit ćete dublji zvuk.

#7

#7
Svaki dan se na Zemlji dogode stotine zemljotresa, ali oni su tako male jačine (2 stupnja po Richteru ili čak niže) da ih ni ne primijetimo.

#8

#8
Težina prosječnog oblaka kumulusa je nešto veća od 45 tona. Oblaci se sastoje od velikog broja kapljica vode raspršenih u velikom prostoru (mnogo većem nego što se čini gledajući s tla), a voda je vrlo teška. Za usporedbu, to je težina 10 slonova.

#9

#9
Trudnoća afričkog slona traje 22 mjeseca. To je najduža trudnoća kod sisavaca. Trudnoća nekih vrsta morskog psa traje preko 3 godine.

#10

#10
Najjača stvorenja na Zemlji zapravo su bakterije, točnije uzročnici gonoreje. Mogu vući masu 100 tisuća puta veću od vlastite mase.

Najnovije