7 izuma za žene za koje mnogi ne znaju kako su se zapravo počeli koristiti

7 izuma za žene za koje mnogi ne znaju kako su se zapravo počeli koristiti
44K
Foto: BrightSide
U današnje vrijeme više manje svaka žena koristi ruž za usne, boju za kosu, maskaru, naušnice... U prošlosti to nije bilo tako. Štoviše, neke od tih proizvoda su najprije koristili samo muškarci. Zvuči čudno, zar ne?

Ruž za usne

Ruž za usne
Moderni ruž za usne napravljen je od više sastojaka koji imaju zadatak proizvod učiniti što boljim, izdržljivijim, mirisnijim... No ruževi su se zapravo počeli davno koristiti, a bili su napravljeni od pčelinjeg voska. Takve ruževe je koristila npr. i Kleopatra.

Boja za kosu

Boja za kosu
U današnje vrijeme jako puno muškaraca i žena farba kosu. I sami znate koliko različitih nijansi postoji i koliko ih je na policama u supermarketima i specijaliziranim dućanima. Jeste li znali da se boja za kosu počela koristiti još početkom 18. stoljeća? Postala je popularna kad su žene iz Venecije uspjele ofarbati svoju kosu u plavo. Prije je plava kosa bila "skandalozna" u ovim južnijim područjima.

U nekim drugim dijelovima svijeta je farbanje kose imalo i medicinske razloge. Bar su tako mislili. Primjerice, u Afganistanu su mislili da farbanje kose u crveno liječi kroničnu glavobolju.

Naušnice

Naušnice
Naušnice u današnje vrijeme nisu ništa neobično, jako puno žena ih nose... pa čak i neki muškarci. U povijesti su se koristile za označavanje određenih ljudi, npr. robova, lopova... a neki ljudi su ih naravno i dobrovoljno nosili - umjetnici, osobe povezane s crkvom...

Štikle

Štikle
Prve štikle pojavile su se još u staroj Perziji. Koristili su ih konjanici. Kasnije se ovaj stari trend proširio i po Europi kad su ih počeli nositi muškarci aristokrati, i to kako bi izgledali viši. Nešto kasnije su ih počele koristiti i žene. Tek su polovicom 19. stoljeća postale poznate kao pretežito ženski modni dodatak.

Maskara

Maskara
Kad je u Engleskoj Elizabeta I. došla na vlast, crvena kosa postala je jako popularna. Žene su čak farbale i trepavice kako bi boja išla u novu boju njihove kose. Međutim, to je bilo opasno jer su nerijetko koristile otrovne kemikalije koje su pomiješale kod kuće.

Kasnije je Eugene Rimmel napravio poboljšanu verziju koja je postala poznata kao maskara. Bila je senzacija jer je bila prvi takav proizvod koji nije bio otrovan.

Hulahopke

Hulahopke
Hulahopke danas obično koriste samo žene, no u 15. stoljeću su u Europi nastale kao odjevni predmet za bogate i imućne muškarce. Bile su napravljene od najfinijih materijala, a žene su ih počele koristiti tek u 18. stoljeću. Tko bi rekao, ha?

Menstrualna čašica

Menstrualna čašica
Za one koji ne znaju - menstrualna čašica je nešto kao lijevak koji se tijekom menstruacije koristi za prikupljanje menstrualne tekućine i sprečavanje njezinog curenja na odjeću. Zvuči kao "najnoviji trend", no ovo se počelo koristiti još u 19. stoljeću. Npr., u starim novinama su pronađene reklame iz 1884. godine.

Najnovije