6 načina na koje je život u Japanu potpuno drukčiji od našeg

6 načina na koje je život u Japanu potpuno drukčiji od našeg
50K
Daleki Istok i Japan pogotovo mjesta su potpuno različite kulture i, za naše pojmove, prilično neobičnih navika. Ovo je 10 načina na koje je život žena u Japanu potpuno drukčiji od našeg.

#1 1. Jutarnja rutina - žene u Japanu ustaju u 5 ujutro

1. Jutarnja rutina - žene u Japanu ustaju u 5 ujutro
Unsplash
To je generalno pravilo i velik postotak tradicionalnih žena ga se pridržava. Kad se bude, žene su iznimno tihe i paze da ne probude druge ukućane. Nije uobičajeno tuširati se ujutro (to rade navečer) već većina žena dan započinje tako što češljaju kosu, operu zube i umiju se.

#2 2. Krevet mora biti uredan

2. Krevet mora biti uredan
Pixabay
U Japanu će žena najčešće složiti čitav krevet na način da se na plahtu uredno poslože presavijeni poplun i jastuci. Neuredan krevet ne dolazi u obzir.

#3 3. Doručak se sprema više od 1 sata

3. Doručak se sprema više od 1 sata
Unsplash
Dok je u Europi i SAD-u normalno spremiti doručak u 5 minuta bacivši jaja na tavu, "prava" japanska majka najčešće će doručak spremati više od jednog sata. Naime, majku se u lokalnim zajednicama često procijenjuje po kvaliteti doručka koju njena djeca nose u školu, a muž na posao pa se tome posvećuje posebna pažnja.

#4 4. Pranje suđa

4. Pranje suđa
Unsplash
Europljani će suđe (ako nemaju perilicu) prati s deterdžentom, dok japanske žene jako paze na svoje ruke te izbjegavaju koristiti tu vrstu kemikalija. One će najčešće "nasapunati" suđe i ostaviti ga da se namače te ga zatim samo isprati. Ako koriste spužvicu, na nju ne stavljaju deterdžent nego sapun koji je mnogo nježniji prema koži.

#5 5. Nema vrtića

5. Nema vrtića
Unsplash
Vrtić je u Japanu teško naći, a ako majka nema posao onda i nemoguće. Većina majki koje nemaju posao stoga vrijeme provodi s djecom u parkovima, ali ni to u Japanu ne prolazi bez strogog reda. Točno se zna hijerarhija svakog parka i da bi novoj majci bio omogućen pristup potrebno je odobrenje starosjedioca koji će procijeniti njene manire, odnos s djetetom itd.

#6 6. Kućanski poslovi

6. Kućanski poslovi
Unsplash
Kućanski poslovi obavljaju se prije 7 popodne jer mnogi tradicionalni Japanci idu spavati nakon toga i smatra se nepristojnim stvarati bilo kakvu buku. Kućanski poslovi obavljaju se svaki dan, a posebno se pazi na ručnike koji svaki dan moraju biti svježi.

Najnovije