9 predmeta koji su se s vremenom toliko promijenili da ne bismo znali kako ih koristiti

9 predmeta koji su se s vremenom toliko promijenili da ne bismo znali kako ih koristiti
23K
Brightside/ Reddit
Kad se suvremene žene žale na premale džepove, mogu biti utješene činjenicom da u prošlosti džepovi na ženskoj odjeći uopće nisu postojali. Primjerice, u 18. stoljeću džepovi su se šivali odvojeno i izgledali su poput malih torbica koje su bile vezane za ili ispod suknje. Postoji i mnoštvo drugih predmeta iz prošlosti koji se značajno razlikuju od svojih modernih verzija.

Pogledajte ovu listu stvari koje koristimo gotovo svakodnevno, a koje su se tijekom godina drastično promijenile.

1. Neseser

1. Neseser
Ovakva torbica na lancu bila je popularna u 19. i početkom 20. stoljeća,a služila je kao svojevrsni neseser za dame.

2. Stalak za telefon

2. Stalak za telefon
Otvoreni pretinac na dnu služio je za telefonski imenik, a na vrhu se nalazila ručka za premještanje telefona, u slučaju da želite s nekim dugo razgovarati i pritom se zavaliti u svoju omiljenu fotelju.

3. Kalendar

3. Kalendar
Na slici je prikazan drevni himilajski kalendar, koji funkcionira sasvim drugačije. Najveći prsten s 12 zrnaca predstavlja mjesec, sljedeća dva su dani u mjesecu (3, pa do 9), a posljednja četiri su godina sa četiri znamenke.

4. Projektor

4. Projektor
Ova ukrašena siva kutija ima aparat za staklene leće i električne žice unutra. To je starinski projektor u kojem se dijapozitiv nalazi ispred svjetiljke između nosača. Kombinacija leća i izvora svjetlosti koristi se za povećanje slika na staklima i njihovo projiciranje na zid ili zaslon.

5. Kompjutorski mikročip

5. Kompjutorski mikročip
Čak su se i moderne stvari poput dijelova računala s vremenom drastično promijenile. Ovo je 8-bitni podatkovni čip, koji je odgovoran za memoriju računala.

6. Protupožarni aparat

6. Protupožarni aparat
Ovaj predmet bio je znatno nesigurniji od svoje suvremene verzije. Njegova staklena žarulja sadržavala je plin za gašenje kojeg je bilo potrebno raspršiti po plamenu kako bi se on ugasio, što je sličan princip funkcioniranja kao i kod današnjih verzija protupožarnih aparata. Međutim. pare koje su tadašnji aparati isparavali bile su izuzetno toksične za ljude.

7. Držać za podsjetnice

7. Držać za podsjetnice
Čak su se i ovi jednostavni predmeti poput držaća za podsjetnice uvelike promijenili kroz godine. Nekoć su bili od prirodnih materijala, a danas su, dakako, plastični.

8. Mehanizam za zatvaranje ženskih torbica

8. Mehanizam za zatvaranje ženskih torbica
U prošlosti nije bilo patentnog zatvarača. Žene su se morale malo pomučiti kako bi otvorile i zatvorile svoju torbicu.🙂

9. Naočale

9. Naočale
Najstarije naočale na svijetu, začudo, nisu imale za cilj poboljšati vid. Takozvane "zaštitne naočale za snijeg" izumili su Inuiti i narodi Yupik kako bi se zaštitili od snježne sljepoće. Izrađene su dodavanjem uskih proreza za oči u trakama od kosti, drveta ili drugog materijala.

Najnovije