Ovako se dostavljala hrana u Japanu sredinom prošlog stoljeća; već su tada bili korak ispred!

Ovako se dostavljala hrana u Japanu sredinom prošlog stoljeća; već su tada bili korak ispred!
6K
U jednoj ruci bicikl, druga ruka pridržava cijelu kulu jela pažljivo složenih na ramenu, koja trebaju biti dostavljena poslovnim ljudima najčešće za doručak ili večeru. Ova usluga dobila je ime Demae i znači "otići ispred nekoga".

Ako ste se iznenadili što je ovaj tip usluge postojao već tada, onda će vas zasigurno dodatno šokirati činjenica da današnja dostava hrane kakvu poznajemo vuče korijene još iz dalekih 1700-ih. Krenulo je još od bogatih feudalaca koji su slali svoje kmetove da obavijeste vlasnike dućana da im dostave hranu.

Kao najzahvalnija hrana pokazali su se soba rezanci jer nisu gubili okus u posudicama za dostavu, a mogli su se jesti topli i hladni. Dostavljale su se i juhe i ostala jela, ali rezanci su dominirali. Zato su ove dostavljače i prozvali soba dostavljačima.

Budući da je uvijek nedostajalo osoblja, restorani su nastojali jednom isporukom riješiti što veći broj narudžbi pa su se one kule hrane na dostavljačevom ramenu sve više povećavale, te je bilo sve teže balansirati između nošenja hrane jednom rukom i upravljanja biciklom drugom rukom.

Policija je počela upozoravati na opasnosti, sve su se češće događale nesreće, donesena je odredba da obje ruke moraju biti na upravljaču, no soba dečki su i dalje jurili ulicama Tokija. Danas su, naravno, zamijenjeni novim, sigurnijim i efikasnijim metodama, te su fotke iz ove galerije i sjećanja ljudi jedini dokaz o njihovom postojanju!

Najnovije