6 načina na koje je život u Japanu potpuno drukčiji od našeg

6 načina na koje je život u Japanu potpuno drukčiji od našeg
32K
Daleki Istok i Japan pogotovo mjesta su potpuno različite kulture i, za naše pojmove, prilično neobičnih navika. Ovo je 6 načina na koje je život žena u Japanu potpuno drukčiji od našeg.

1. Jutarnja rutina - žene u Japanu ustaju u 5 ujutro

1. Jutarnja rutina - žene u Japanu ustaju u 5 ujutro
To je generalno pravilo i velik postotak tradicionalnih žena ga se pridržava. Kad se bude, žene su iznimno tihe i paze da ne probude druge ukućane. Nije uobičajeno tuširati se ujutro (to rade navečer) već većina žena dan započinje tako što češljaju kosu, operu zube i umiju se.

2. Krevet mora biti uredan

2. Krevet mora biti uredan
U Japanu će žena najčešće složiti čitav krevet na način da se na plahtu uredno poslože presavijeni poplun i jastuci. Neuredan krevet ne dolazi u obzir.

3. Doručak se sprema više od 1 sata

3. Doručak se sprema više od 1 sata
Dok je u Europi i SAD-u normalno spremiti doručak u 5 minuta bacivši jaja na tavu, "prava" japanska majka najčešće će doručak spremati više od jednog sata. Naime, majku se u lokalnim zajednicama često procjenjuje po kvaliteti doručka koju njena djeca nose u školu, a muž na posao pa se tome posvećuje posebna pažnja.

4. Pranje suđa

4. Pranje suđa
Europljani će suđe (ako nemaju perilicu) prati deterdžentom, dok japanske žene jako paze na svoje ruke te izbjegavaju koristiti tu vrstu kemikalija. One će najčešće "nasapunati" suđe i ostaviti ga da se namače te ga zatim samo isprati. Ako koriste spužvicu, na nju ne stavljaju deterdžent nego sapun koji je mnogo nježniji prema koži.

5. Nema vrtića

5. Nema vrtića
Vrtić je u Japanu teško naći, a ako majka nema posao onda i nemoguće. Većina majki koje nemaju posao stoga vrijeme provodi s djecom u parkovima, ali ni to u Japanu ne prolazi bez strogog reda. Točno se zna hijerarhija svakog parka i da bi novoj majci bio omogućen pristup potrebno je odobrenje starosjedioca koji će procijeniti njene manire, odnos s djetetom itd.

6. Kućanski poslovi

6. Kućanski poslovi
Kućanski poslovi obavljaju se prije 7 popodne jer mnogi tradicionalni Japanci idu spavati nakon toga i smatra se nepristojnim stvarati bilo kakvu buku. Kućanski poslovi obavljaju se svaki dan, a posebno se pazi na ručnike koji svaki dan moraju biti svježi.

Najnovije