Priča o mami koja se nije bojala postati "najružnija žena na svijetu" kako bi prehranila obitelj

Priča o mami koja se nije bojala postati "najružnija žena na svijetu" kako bi prehranila obitelj
19K
Kažu da bi dobre mame učinile sve za svoju djecu. Ni Mary Ann Webster tu nije iznimka. Nije se bojala postati predmet ismijavanja i pokazivati svoj neobičan izgled jer je imala cilj - pod svaku cijeni prehraniti svoju djecu. Morala je trpjeti uvrede ljudi koji su htjeli vidjeti "najružniju ženu na svijetu".

Njen život je sve samo ne običan. Rođena je u Londonu, u velikoj i siromašnoj obitelji. Vrlo rano je počela raditi kao medicinska sestra u jednoj bolnici, a u svojim mlađim godinama je bila jako lijepa. Želja joj je bila imati veliku obitelj, a to joj se i ostvarilo kad je imala 29 godina. Mary se udala za Thomasa Bevana i rodila 4 djece.

#1

Nešto kasnije, pojavili su se prvi zdravstveni problemi. Imala je strašne glavobolje i često su je boljeli mišići i zglobovi. Doktori joj nisu znali pomoći pa se bolest razvijala. Lice joj se počelo mijenjati do neprepoznatljivosti. Nekada lijepa djevojka pretvorila se u osobu za koju su govorili da ni ne izgleda kao žena.

Riječ je o bolesti koja se zove akromegalija i koju je danas moguće liječiti, no u Maryjino doba to jednostavno nije bilo moguće. Bila je očajna. Svakog dana je gledala kako njena ljepota malo po malo nestaje.

#2

Njen muž uvijek je bio uz nju, no sudbina je očito imala vlastite planove. Nakon 11 godina braka, Thomas je umro, a Mary je ostala sama s četvero djece. Trebala je novac kako bi prehranila svoju obitelj, no zbog svog izgleda nije mogla dobiti pristojan posao pa je bila spremna prihvatiti bilo što što će joj pomoći da nahrani svoju djecu.

#3

U to vrijeme saznala je za nešto što se zvalo "Natjecanje za najružniju ženu na svijetu" pa je odlučila sudjelovati kako bi osvojila novčanu nagradu. To se i dogodilo, no onda su mediji počeli pisati svakakve gadosti o njoj.

#4

1920. godine su je pozvali u SAD da radi u cirkusu nakaza. Ondje je bila dio ekipa u kojoj su bili i "patuljci", "divovi", bradata žena, sijamske blizanke... Publika je u to vrijeme voljela gledati "nakaze" i smijati im se, a Mary je bila jedna od uspješnijih zvijezda predstava. Veći dio ostatka života provela je u cirkusu u kojem su joj se smijali zbog izgleda, samo kako bi prehranila svoju obitelj.

Nažalost, zbog bolesti nije dugo živjela. Umrla je 1933. u 60. godini života.

#5

Najnovije