Okrugli stol: Treba hitno uvesti seksualno obrazovanje u škole

Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

Zagrebačke škole tek jednom godišnje provode sadržaje vezane za seksualno i reproduktivno zdravlje iako već godinama više od polovice mladih u partnerskim vezama doživljava nasilje, upozorili su sudionici okruglog stola, zatraživši hitno uvođenje seksualnog obrazovanja u škole.

Okrugli stol posvećen seksualnom obrazovanju okupio je u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) stručnjake koji su upozorili na zabrinjavajuće trendove i zatražili hitno okupljanje stručne radne skupine kako bi se odmah krenulo s izradom kurikuluma.

Svoja iskustva razmijenili su specijalistica ginekologije i opstetricije, Jasenka Grujić, stručna suradnica i socijalna radnica u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, Tea Čičić te stručna suradnica CESI na programu Spol, rod i seksualna prava Nataša Bijelić.

"Djeca i mladi nemaju vremena čekati"

"Polovičnom smatramo verbalnu podršku Grada Zagreba za uvođenjem seksualnog obrazovanja u zagrebačke škole te upozoravamo da djeca i mladi nemaju vremena čekati da se vladajući odluče na konkretne poteze, " upozorila je Bijelić.

Umjesto "otezanja i ograđivanja" od Grada Zagreba zatražila je rokove za formiranje stručne radne skupine. 

Nedavna studija o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj pokazala je da su razine rizičnog ponašanja već 15 godina razmjerno visoke te da više od polovice mladih u životu doživljava neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama.

Kakva je sad situacija?

U hrvatskim školama o seksualnosti se uči kroz međupredmetnu temu "Zdravlje" koja temama seksualnosti i reproduktivnog zdravlja po ocijeni sudionika pristupa na zastarjeli način temeljen na medikalizaciji i konzervativnom pristupu.

Pritom se izostavljaju teme rodnih stereotipa, ravnopravnosti, te poštivanja granica i uvažavanja različitosti, poručila je Bijelić, koja od grada Zagreba očekuje uvođenje programa seksualnog obrazovanja u škole po uzoru na Građanski odgoj.

S obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava postojeći model učenja o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, veliku ulogu u pokretanju pozitivnih promjena mogu imati gradovi, čulo se na okruglom stolu "Grad Zagreb šuti, a stručnjaci pozivaju na raspravu: Trebaju li djeca o seksu učiti na nastavi ili na greškama?"

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš istaknuo je kako Grad Zagreb smatra da je spolno obrazovanje, reproduktivno obrazovanje i ravnopravnost spolova jedan od ciljeva na kojima se mora raditi te najavio izradu konkretnog prijedloga programa već prije ljeta. 

Pročitajte više