Plenković: HEP ostaje u rukama države

Foto: FaH

Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.

"Kao vrlo izgledni budući premijer, reći ću 'da'", rekao je Plenković odgovarajući na jednu od 83 replike, koliko ih je prijavljeno nakon što je Hrvatskom saboru predstavio svoju novu, treću vladu i njen program do 2028. godine.

Naglasio je kako je iskustvo za nedavne energetske krize pokazalo kako bi vlada, da nije imala HEP u vlasništvu države, bila limitirana u upravljanju tom krizom bez presedana. Kroz energetsku krizu smo prošli kao da je nema, nikome se nije povećao račun za struju, za plin, kazao je.

Benčić je, naime, rekla da su predstavnici DP-a, s kojim je HDZ formirao vlast, ostavili otvorenu mogućnost privatizacije HEP-a.

Plenković je, odgovarajući na replike, najavio nastavak izgradnje niza projekata, među njima i auto-ceste do Dubrovnika.

Kad je riječ o gradnji punog profila te autoceste, sredstva su osigurana, natječaj za dionicu Slano-Doli je već raspisan, odgovorio je Mati Frankoviću (HDZ) i najavio da će vlada pomoći u izgradnji nove sportske dvorane u Dubrovniku.

U Povijesnom muzeju i dio o totalitarizmima

Odgovarajući Andri Krstuloviću Opari, najavio je da će Povijesni muzej u Zagrebu, čija obnova vrijedi 20 milijuna eura, imati dio koji će biti posvećen njegovanju sjećanja na totalitarizme. "I na nacizam, i na fašizam, ali i na zločine komunizma, osobito u svjetlu obilježavanja Bleiburške tragedije", kazao je mandatar.

Oporba je u više navrata problematizirala teške riječi koje su u kampanji međusobno razmjenjivali HDZ i DP, što je mandatar relativizirao.

Kampanja je vrijeme kad svi koriste tvrđu retoriku, razgovori HDZ-a i DP nakon izbora bili su u duhu uvažavanja, razumijevanja, poštovanja, odgovorio je Nikoli Grmoji (Most) te odbacio njegove teze da je program nove vlade, prepisani HDZ-ov program. "Vladin program je sinteza, nije prepisan HDZ-ov", poručio je.

"Novi saziv, nova vlada, nova utakmica, mi ćemo uvijek biti na pravoj strani povijesti, a neka se SDP zapita zašto je stao na stranu kršitelja Ustava", uzvratio je Plenković SDP-ovoj Mireli Ahmetović koja mu je spočitnula da je lik i djelo gradio na manipulaciji da je HDZ jedini bio na pravoj strani povijesti kod saborskog glasovanja o pomoći Ukrajini.

No, i DP je glasovao protiv, kako ćete sjediti s proruskim igračima, kako ste nazivali sve koji su bili protiv, propitivala je zastupnica.

Vi ste predsjednika države Milanovića doveli na Glavni odbor SDP, a znate svi dobro da ste time sebe diskvalificirali i ponizili demokraciju, uzvratio je mandatar i dodao kako bi oporba, da je to napravio HDZ, o tome stalno govorila, a sada šuti.

"Da je to napravio HDZ, Ustavni sud bi rekao da je to u redu", cinično je primijetio Arsen Bauk (SDP).

"Zekanović se izrazio loše, proklizao je jako puno"

SDP-ov Ranko Ostojić mandataru je predbacio kako je njegov "žetončić, zečinar" (Hrvoje Zekanović) u četvrtak prijetio kolcem i metkom u čelo.

"Izrazio se figurativno, po meni loše, ja to nikad ne bih tako rekao. Hrvoje, koji često puta pogodi, koji put i prokliže. Ovaj put je proklizao jako puno", kazao je Plenković.

"Ali njegova je rečenica u usporedbi što smo slušali od vas, od Milanovića prema Ustavnom sudu, to je dio retorike koja je vaše ogledalo", dodao je mandatar.

Na traženje Dalije Orešković (DOSSIP) da se distancira od izjava Igora Peternela (DP) da je Zagreb u svibnju 1945. okupiran, a ne oslobođen, Plenković je uzvratio da Peternela ne prati detaljno, ali i dodao da je Orešković bila na listi SDP koji je podržavao kršitelja Ustava u antiustavnoj kampanji koja je srušila sva demokratska načela izbora.

"Vi ste trgovanjem utjecaja i odlukama i naputcima tada predsjednika SDP-a Milanovića došli na čelo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, tu vaša karijera počinje i u političkom smislu relevantnosti i završava. Vodili ste tijelo gdje trebate biti objektivni, primjenjivati pravo, a sudovi su pokazali da o pravu nemate pojma, a kasniji politički angažman govori da u svemu što raditi nemate ni trunka objektivnosti", rekao je zastupnici.

S obzirom na brojnost replika, broj prijavljenih klubova  i zastupnika, rasprava o sastavu i programu treće Plenkovićeve vlade potrajat će do kasno u noć.

Pročitajte više