Rusi planiraju postaviti nuklearni reaktor na Mjesec: "Počeli smo s pripremama"

Ilustracija: Shutterstock

Rusija je započela s razvojem nuklearne elektrane za planiranu zajedničku lunarnu postaju s Kinom, izjavio je jučer Jurij Borisov, čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos, a prenosi novinska agencija RIA. 

Borisov, bivši zamjenik ministra obrane, je u ožujku rekao da Moskva razmatra ideju napajanja elektrane putem nuklearne energije. "Rusija i Kina razmatraju mogućnost postavljanja nuklearnog reaktora na Mjesecu između 2033. i 2035. godine, što bi jednog dana omogućilo izgradnju lunarnog naselja", kazao je tada Borisov. 

"Planiramo izgraditi svemirski brod na nuklearni pogon" 

''Ozbiljno razmatramo projekt dopreme i postavljanja energetskog reaktora na Mjesečevoj površini zajedno s kineskim kolegama", rekao je tada Borisov. 

U Rusiji je trenutno aktivno 11 nuklearnih elektrana, dok je u Kini aktivno 55 nuklearnih reaktora. Borisov je u ožujku kazao da solarne ploče ne bi mogle proizvesti dovoljno električne energije za napajanje budućih lunarnih naselja, dok bi nuklearna energija to mogla. 

Dodao je da je to vrlo izazovno i da bi se trebalo učiniti bez ljudske nazočnosti. Borisov je također potvrdio da Rusija planira izgraditi svemirski brod za prijevoz tereta koji bi bio na nuklearni pogon. 

Pročitajte više