BMW pokrenuo globalni opoziv preko 371.000 auta. Pronašli su grešku u sustavu kočenja

Ilustracija: Shutterstock

Jedan njemački kupac dobio je poruku da je BMW pokrenuo globalni opoziv koji se odnosi na 371.756 vozila zbog greške u njihovom integriranom sustavu kočenja.

Opoziv obuhvaća širok niz BMW-ovih serija modela, uključujući sve od kompaktne klase 2 serije Active Tourer i X1, preko robusnih SUV linija kao što su X3, X4, X5, X6 i X7, do high-end 5 i limuzine serije 7, kao i njihove M modele visokih performansi i električna vozila poput iX1, i5 i i7, piše BMW Blog.

Kvar je ozbiljan, ali zasad nije bilo prijavljenih incidenata

Problem s integriranim sustavom kočenja, koji koristi električni pokretač za održavanje stalnog pritiska kočnica, može rezultirati potrebom za povećanom silom na papučici tijekom kočenja.

Također ima potencijal onemogućiti kritične funkcije upravljanja kočnicama kao što su ABS (Anti-lock Braking System) i DSC (Dynamic Stability Control).

Unatoč ozbiljnosti kvara, nije bilo prijavljenih incidenata nezgoda koje su uzrokovale materijalnu štetu ili osobne ozljede pripisane ovom problemu. BMW-ov sofisticirani sustav ne samo da olakšava dosljedno kočenje, već također omogućuje vlasnicima M modela da prilagode svoje karakteristike kočenja čineći ih udobnim za svakodnevnu upotrebu ili oštrim za sesije na stazi. Međutim, otkriveni kvar potkopava te prednosti, što zahtijeva hitan opoziv.

Samo u Njemačkoj kontaktirano gotovo 47.000 vlasnika auta

Vlasnici vozila pogođeni ovim opozivom obaviješteni su dopisima u kojima ih se poziva da zakažu posjet svojim lokalnim BMW radionicama. Samo u Njemačkoj kontaktirano je gotovo 47.000 vlasnika vozila. Problem se, prema proizvođaču automobila, očituje kroz posebno upozorenje na zaslonu u kokpitu vozila, savjetujući vozače da je možda potrebna veća sila na papučici i da izbjegavaju nagla kočenja.

Glavni uzrok kvara je pronađen u mogućem poremećaju signala u senzoru položaja motora, što može dovesti do kvara u podršci sile hidrauličkog kočenja.

Modeli proizvedeni između 2022. i 2024. godine

BMW se stoga obvezao na zamjenu integriranog kočionog sustava u svim pogođenim vozilima. Ovaj opoziv iz predostrožnosti pokriva niz modela proizvedenih između 2022. i 2024. godine.

Pročitajte više