Otpadaju mu kotači, hrđa, zapinje u snijegu. Ovo je Cybertruck

Foto: Tesla

Evo ozbiljnog pitanja: otkad je Teslin Cybertruck službeno predstavljen javnosti 30. studenoga prošle godine, je li prošao ijedan tjedan bez niza smiješnih ili gotovo urnebesnih katastrofa? - pita se američki portal Slate.

Naime, prošle su četiri godine otkako je Elon Musk predstavio prvi električni kamionet svoje tvrtke, reklamirajući "neslomljiva", "neprobojna", "oklopna stakla" na prozorima koja su se ipak dala razbili nakon kontakta s metalnom kuglom. (Međutim, da su se prozori lako razbili možda bi bila dobra stvar: kao što je Wall Street Journal nedavno izvijestio, izvršna direktorica transporta Angela Chao umrla je u tragičnoj nesreći nakon što je svojim Tesla Modelom X upala u jezero, a vatrogasci, policija i bolničari nisu uspjeli razbiti Tesline prozore i spasiti je.)

Nakon što se sada riješeno bezbroj problema s nabavom dijelova i proizvodnjom, Cybertruck je doživio svoje zakašnjelo uvođenje  koje je dočekano s mnogo pompe — i zabrinutosti.

Već je krenulo loše

Ne radi se samo o nevjerojatnoj veličini i težini te stvari, ili njezinim dokumentiranim poteškoćama u svladavanju brežuljaka izvan ceste, ili njezinim oštrim rubovima od nehrđajućeg čelika, što bi sve moglo biti kobno u slučaju sudara s pješacima, biciklistima ili drugim vozačima. Stvarno, to je... zapravo sve o ovoj kutijastoj grdosiji. 

Tijekom predstavljanja u studenom u Teslinoj teksaškoj gigatvornici, tehnički izvjestitelji i drugi promatrači zabilježili su komplicirana vrata kamiona, njegove nezgrapne ii dugačke brisače vjetrobranskog stakla (koji ... ne pokrivaju cijelo vjetrobransko staklo i prilično ih je skupo zamijeniti), mijenjanje izjave o prozorima u “otporni na kamenje” umjesto “otporni na metke”, i njegove nevjerojatno loše karakteristike u slučaju sudara. 

Zbirka sramotnih događaja

Stoga, evo male zbirke sramotnih događaja koji su se dogodili jadnom Cybertrucku otkada je na cestama. 

Samo nekoliko dana nakon predstavljanja, TikToker fokusiran na prijevoz objavio je popularni video koji pokazuje alarmantnu "slabu vidljivost" Cybertrucka, uključujući zapriječen pogled vozača sprijeda i straga, te nedostatak jednostavne poluge za mijenjanje brzina, odnosno ručica za pokazivače smjera. 

Nekoliko dana nakon toga, korisnik Instagrama Matt Chambers podijelio je videozapise s terenske staze u Bear Valleyu u Kaliforniji, gdje je Cybertruck skliznuo daleko od staze i morao ga je vući Ford pickup koji su vozili njegovi prijatelji. Ispostavilo se da je automobil imao "problema s kontrolom proklizavanja zbog problema sa softverom, ovjes nije bio odzračen, da ja bio loš izbor guma… " Zahvaljujući popularnosti videa, Chambers sada prodaje ograničeno naljepnice "CyberStuck", u slučaju da ste zainteresirani.

@molesrcool the cyber truck is a visibility fail all around, but I guess there's always the big iPad in the middle #tesla #cybertruck #elonmusk #liftedtrucks #trucks ♬ Yacht Club - MusicBox

Čeoni sudar u Palo Altu krajem prosinca između Cybertrucka i Toyote Corolle iz 2009. godine koju su vozili tinejdžeri gotovo je uništio prednji dio potonje, iako, srećom, nijedan putnik ni u jednom vozilu nije ozbiljno ozlijeđen.

Početkom siječnja postalo je očito da Cybertruck nije dorastao zadatku snalaženja u iznimno snježnoj zimi, zahvaljujući neispravnim gumama koje nisu mogle pronaći prianjanje u lepršavim uvjetima. Objave vozača na društvenim mrežama pokazivale su njihova vozila zaglavljena na rubu ceste, prekrivene snijegom.

Kasnije tog mjeseca, nakon što su se vlasnici Cybertrucka požalili da je kilometraža njihovih vozila po punjenju daleko manja od reklamirane, drugi YouTuber koji vozi terensku vožnju detaljno je opisao svoje probleme s upravljanjem softverom za zaključavanje kamiona i poteškoće Cybertrucka u dok je vozio po nagibu. Ponižavajuće, njegovi prijatelji uspjeli su se dobro snaći u svojim automobilima Subaru Crosstrek i Toyota 4Runner.

Početkom veljače, trenutno viralan, sada izbrisani video od korisnika @blakestonks pokazao nam je najgore od oba svijeta: vozača Cybertrucka koji vozi bez ruku autocestom dok nosi Apple Vision Pro slušalice i očito je zaokupljen nekom vrstom virtualne igre. Drugi mediji ponovno su podijelili isječak.

@dailymail What could they even be doing? #fyp #applevisionpro #apple #cybertruck #future #technology ♬ original sound - Daily Mail

Također početkom veljače, na pustinjskom turniru King of the Hammers, stražnji kotači Cybertrucka su iskočili nakon što ga je vozač progurao kroz “off-road” poligon. Cybertruck nije bio jedino vozilo koje je imalo tehničkih problema, ali budući da ima pogon na sve kotače bilo je jedino vozilo čiji su se stražnji kotači slomili. Nije sjajno za navodno nepobjedivog Juggernauta. 

Ovo je već privuklo dosta pozornosti u ovom trenutku, ali vrijedi ponoviti da nije samo Muskovo inzistiranje na vanjštini od nehrđajućeg čelika za Cybertruck dovelo do višegodišnjih kašnjenja u proizvodnji, već je sada potaknulo nezadovoljstvo kupaca diskoloracijom i mrljama u “narančastoj boji hrđe” koje utječu na izgled kamiona kad god se smoči.

Kao što Wired objašnjava, “Cybertruck se ne isporučuje s prozirnim premazom,” ali možete kupiti omot koji je proizvela Tesla u vrijednosti od 5000 dolara ako ne želite da vaš sjajni kamionet izgleda sav zarđao. Toliko o nehrđajućem metalu!

• Još jedna objava vlasnika Cybertrucka s početka ožujka koja je privukla pozornost: “Imam svoj kamion dva dana, ušao sam jutros, sve je bilo uključeno. Otišao sam pritisnuti kočnicu da ubacim u rikverc i sve se zacrnilo. Gumb za napajanje na vratima nije me čak ni pustio van, morao sam upotrijebiti ručno otpuštanje da izađem. Sada se ne mogu vratiti. Moja baterija je na 40%, tako da ne, nije mrtva." Ah, dobro, ipak.

• Prošlog utorka, lokalni informativni kanal u okrugu Monterey snimio je Cybertruck koji je "zapeo dok je ilegalno vozio na plaži Marina State." Vozači su ga mogli odgurnuti od plaže tek nakon što su stigli lokalni vatrogasci koji su ispuhali gume. Naravno, mnogi online promatrači zabavili su se ovom slikom prisjećajući se sjećanja na veliki stari brod koji je zapeo u Sueskom kanalu prije gotovo točno tri godine.

Pročitajte više