Ubacio u treću umjesto u petu, to će ga koštati skoro 40.000 eura

Ilustracija: Shutterstock

Prebacivanje mjenjača u krivu brzinu svima se može dogoditi, no ponekad to može biti kobno. Pogotovo ako umjesto u višu brzinu prebacite u nižu, a šteta je veća ako to napravite pri visokim okretajima. Upravo to se dogodilo jednom vlasniku sportske Toyote Corolle GR u Americi, piše Carscoops.

Ono što ga je dodatno šokiralo jest račun za popravak koji je bio toliko velik da je praktički mogao kupiti potpuno novi automobil. Vlasnik automobila je priznao kako je mjenjač prebacio u niži (krivi) stupanj prilikom ubrzanja i da nije bio siguran što će se dogoditi, ali račun od 42.180 dolara (oko 38.000 eura) svakako nije očekivao.

Za Carscoops je ispričao kako se jedne večeri vozio kući s posla i ubacio u treću brzinu dok je pokušavao ubaciti u petu. Na temelju servisne dokumentacije koju je podnio, u servisu vjeruju da su se okretaji u motoru pritom popeli do 8900 o/min, a Corolla GR ima maksimalni broj okretaja od 6500.

Zapisi sa servisa govore da su ventili na cilindrima bili savijeni, metalne strugotine bile su u ulju, a da je treći klip ne samo zarezao stijenke cilindra nego se i otopio zbog topline. Toyota USA je poslala terenskog tehničara da provjeri automobil i štetu. Na kraju je odbila pokriti štetu jamstvom.

Pročitajte više