Deset namirnica koje bismo trebali jesti za zaštitu očiju, prema optometristici

Foto: Shutterstock

PRAVILNA i uravnotežena prehrana utječe na cjelokupno zdravlje, pa tako i na zdravlje očiju. Konzumiranje određenih namirnica može pomoći održati oči zdravima, a optometristica Francesca Marchetti izdvojila je nekoliko najboljih opcija u kojima možemo uživati. Ove namirnice nisu samo zdrave, već su i jako ukusne pa njihovo uključivanje u prehranu ne bi trebalo predstavljati problem.

Optometristica ističe da ljudi jedu hranu bogatu nutrijentima: omega-3 dokozaheksaenskom kiselinom (DHA), vitaminom B2, luteinom i zeaksantinom, prenosi Express.

Objašnjava da se "DHA nalazi posebno u svjetlosno osjetljivim stanicama mrežnice i čini do 93 posto omega-3 masti u mrežnici. Mrežnica je u potpunosti ovisna o izvoru DHA iz hrane, zato što tijelo ne može proizvesti odgovarajuće količine."

Koje namirnice češće jesti za zdravlje očiju?

Marchetti je izdvojila deset namirnica koje bi trebalo češće uključiti u prehranu za zdravlje očiju. Na njezinom popisu nalaze se losos, sardine, skuša, mliječni proizvodi, jaja, kelj, špinat, narančaste paprike, slatki kukuruz i nemasno meso.

Ako želite osigurati dovoljno DHA u prehrani, optometristica savjetuje da jedete mnogo masne ribe, poput lososa, sardina i skuše koje je izdvojila na popisu namirnica. "Masnu ribu treba jesti barem jednom tjedno kako bismo dobili preporučenu količinu omega-3 DHA i podržali zdravlje očiju", ističe ona. 

Kada je u pitanju vitamin B2, on "podržava zdravlje očiju pomažući u održavanju normalnog vida. Ovaj vitamin nalazi se u mliječnim proizvodima, jajima, nemasnom mesu i lososu", objašnjava Marchetti.

Nadalje, objašnjava da su tu i "tri karotenoida - lutein, zeaksantin i meso-zeaksantin - koja se nalaze u stražnjem dijelu oka, u makuli, gdje tvore makularni pigment žute boje". Oni se nalaze u voću i povrću, a trebalo bi ih što češće jesti u različitim kombinacijama. Kao jedan od ukusnih obroka kojim ćete podržati zdravlje očiju, Marchetti preporučuje da napravite kombinaciju povrća i ribe.

Pročitajte više