Gastroenterolog: Ako želite dobro zdravlje crijeva, dodajte kavi ovaj sastojak

Foto: Pexels

Postoji jedna stvar prema kojoj je poznati gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz strastven, osim crijevnog mikrobioma, a to je kava. Zapravo, dr. Bulsiewicz kaže da je to jedno od njegova dva omiljena pića za zdravu probavu u kojima svakodnevno uživa; drugi je kombucha.

No, svojoj kavi voli dodati popularan sastojak kako bi poboljšao njene zdravstvene prednosti. "Svojoj kavi volim dodati cimet. To je sastojak koji svatko ima u svom ormariću sa začinima", otkrio je dr. Bulsiewicz Well and Good. Objašnjava da je kava bogata polifenolima, biljnim spojem sa snažnim antioksidativnim svojstvima koji pomažu u borbi protiv upala i štite od kroničnih bolesti i raka.

"Polifenoli su također prebiotici, što znači da mogu oblikovati mikrobiom", navodi dr. Bulsiewicz. Dakle, dodavanje prstohvata cimeta, još jednog polifenolnog moćnika, ovom napitku punom antioksidansa, može pomoći u daljnjem povećanju antioksidansa u našoj jutarnjoj kavi.

Jedna žličica cimeta sadrži više od jednog grama vlakana

Dr. Bulsiewicz tvrdi da je šalica kave dobar izvor vlakana koji podržavaju crijeva. "Kava zapravo sadrži dvije vrste vlakana: topiva i prebiotička vlakna", pojasnio je. Topiva vlakna smatraju se prebioticima, odnosno vlaknima koja hrane dobre crijevne bakterije. Cimet je iznenađujući izvor vlakana. Čak i samo jedna žličica cimeta sadrži više od jednog grama vlakana.

Ipak, dosljednost je ključna kada se radi o zdravlju crijeva, kaže dr. Bulsiewicz. Stalno uzimanje vlakana i biljne hrane, pijenje puno vode, vježbanje itd. uvelike doprinose održavanju zdravlja crijeva. Iako kava s cimetom ne bi trebala zamijeniti drugu hranu bogatu vlaknima u našoj prehrani, gastroenterolog navodi da njezino redovito konzumiranje ima svoje prednosti za zdravlje crijeva. 

"Dakle, možete li dobiti više koristi za zdravlje crijeva iz salate? Naravno. Ali budući da većina ljudi svakodnevno pije kavu, to počinje imati sve veći pozitivan učinak na naš crijevni mikrobiom", ističe gastroenterolog.

Osim toga, ako ne volimo piti crnu kavu, dodavanje cimeta izvrstan je način da piće učinimo ukusnijim i istovremeno poboljšamo probavu.

Pročitajte više