Jessica Biel okupala se u deset kilograma Epsom soli uoči Met Gale. Zašto?

Foto: EPA

Jessica Biel otkrila je jedinstveni dio svoje pripreme za crveni tepih: kupku s Epsom soli. U videu, snimljenom uoči Met Gale i objavljenom na TikToku, glumica je snimila kako se priprema za namakanje u kadi ispunjenoj čak deset kilograma soli.

"U vodi vrućoj, onoliko koliko možete podnijeti, namačite se 30 minuta noć prije. Pijte puno vode nakon toga i legnite rano u krevet", poručila je.

Kako djeluje kupka s Epsom soli?

Epsom sol je također poznata kao magnezijev sulfat i sadrži magnezij koji je povezan s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšan san i smanjene razine upale. Kupanje u Epsom soli navodno smanjuje bolove u mišićima i upalu te potiče opuštanje i omekšava kožu. Neki liječnici su je također preporučili kao jednostavno, prirodno sredstvo za rješavanje svakodnevnih bolova i tegoba.

"Kupka s Epsom soli dobro je poznata po tome što pomaže umiriti bolne mišiće i pomaže vam da se opustite. Još jedna korist je što se tako magnezij apsorbira kroz kožu. Magnezij je važan mineral koji podržava cjelokupno zdravlje, posebno zdravlje mozga i srca, kvalitetu sna i opuštanje mišića, a kao dio prehrane može pomoći sniziti razinu šećera u krvi", kaže obiteljska liječnica Laura Purdy.

Međutim, znanstveni dokazi koji podupiru ove anegdotalne tvrdnje ne postoje. Nema ni jedne studije koja pokazuje da se magnezij, kupanjem u Epsom soli, može apsorbirati kroz kožu u količinama dovoljnim za pružanje koristi koje se javljaju nakon konzumiranja tog minerala putem hrane ili dodataka prehrani.

Važno je ne kupati se u više od dvije šalice Epsom soli

Neki tvrde da namakanje u Epsom soli može pomoći kod gubitka težine. Međutim, Purdy kaže da je svaka percipirana promjena u izgledu tijela ili težini nakon namakanja u Epsom soli zapravo posljedica dehidrirajućeg učinka soli i tople vode.

"Kupke s Epsom soli poznate su po smanjenju oteklina i uklanjanju toksina iz tijela. Ti faktori mogu utjecati na upravljanje težinom. Ne postoje poznati dokazi da su kupke s Epsom soli učinkovite za mršavljenje, ali topla kupka svakako može potaknuti znojenje i na kraju sagorijevanje kalorija", tvrdi dr. Purdy.

@jessbiel While the kids are out partying, I am in soaking 🛁 #MetGala ♬ original sound - Jessica Biel

Važno je napomenuti da je deset kilograma Epsom soli, koje je Biel koristila, značajno više od dvije šalice koje preporučuju iz klinike Mayo.

"Za standardnu veličinu kade, željeni terapeutski učinci postižu se kombiniranjem otprilike dvije šalice Epsom soli umiješane u toplu vodu za kupanje. Sve više od toga može dovesti do dehidracije, neravnoteže soli ili predoziranja magnezijem", kaže dermatologinja T.N. Rekha Singh za Yahoo Life.

Kada se koristi u kupki za namakanje, Epsom sol se općenito smatra sigurnom, ističe dr. Purdy. Međutim, "moguće su kožne reakcije ako imate osjetljivu kožu, poput osipa ili svrbeža."

"Osobe s problemima s bubrezima ili ozbiljnim kožnim stanjima trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije korištenja kupki s Epsom soli", slaže se dr. Singh.

Zašto su kupke s Epsom soli kontroverzne?

Biel nije otkrila zašto je njezina priprema za Met Galu uključivala namakanje u kupki s Epsom soli, ali je implicirala da joj je to omogućilo da se uvuče u haljinu. Neki su to nazvali nezdravim i toksičnim.

Dijetetičarka Emily Van Eck za Yahoo Life kaže da je važno da ljudi ne shvaćaju Bielinu rutinu kao vodič.

"Ovo definitivno može uzrokovati štetu. Što više isprobavate ovakva ponašanja, više ste u riziku da razvijete poremećaj prehrane", napomenula je.

"Bilo koji trendovi za brzi gubitak kilograma koji počnu kružiti internetom, mogu utjecati na nečije mentalno zdravlje ako osobno doživljavaju probleme s tjelesnom slikom. Ti trendovi često nisu održivi i smatraju se brzim rješenjima temeljenima na tome kako netko želi izgledati kratkoročno, a ne uzimajući u obzir njihovo ukupno dugoročno zdravlje", zaključila je.

Pročitajte više