Kardiolog kaže da je ovo voće najbolje za snižavanje krvnog tlaka

Foto: Pexels

Visoki krvni tlak ili hipertenzija povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih i moždanih udara. Stoga je nužno voditi brigu o krvnom tlaku, a u njegovom snižavanju može nam pomoći zdrava prehrana. 

Kardiolog David Sabgir rekao je za Eating Well da su u kontroli krvnog tlaka osobito učinkovita četiri voća. Njihova nutritivna svojstva čine ih izvrsnima za stabilizaciju ili snižavanje hipertenzije.

Banane

Bogate nutrijentima korisnim za srce, poput kalija, banane pomažu u upravljanju hipertenzijom. Dr. Sabgir je rekao: "Kalij je prepoznat po svojoj sposobnosti smanjivanja učinaka natrija u tijelu i ublažavanja napetosti u krvnim žilama."

Ovaj važan mineral igra ulogu u tome koliko se tekućine pohranjuje u tijelu. Ako tijelo zadržava previše vode, bit će više tekućine u krvi, čime se povećava krvni tlak. Kalij pomaže ukloniti taj višak tekućine.

Avokado

Slično bananama, avokado sadrži puno kalija. Liječnik ističe: "Prehrana bogata kalijem pomaže u ublažavanju štetnih učinaka natrija na krvni tlak."

Osim toga, ova kremasta namirnica sadrži i dijetalna vlakna te nezasićene masti, koje mogu dodatno koristiti kardiovaskularnom zdravlju.

Bobičasto voće

Bilo da ga dodajete jogurtu ili ga jedete samo, voće poput malina, borovnica i kupina može pomoći u upravljanju visokim krvnim tlakom.

"Bobičasto voće sadrži antioksidanse, uključujući antocijanine, za koje istraživanja sugeriraju da mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka", rekao je dr. Sabgir.

Studija objavljena u časopisu Molecular Nutrition & Food Research pronašla je vezu između većeg unosa antocijanina i nižeg rizika od srčanih bolesti.

Kivi

Doktor je objasnio da je zeleno voće dobar izvor vitamina C te može pomoći u smanjenju krvnog tlaka kod osoba s "primarnom hipertenzijom".

"Nedavna istraživanja otkrila su da dnevna porcija kivija može smanjiti sistolički krvni tlak", tvrdi ovaj liječnik, pozivajući se na istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients. Napominje da kivi također sadrži kalij, što bi moglo doprinijeti tom učinku.

Pročitajte više