Kardiolozi: Uobičajeni problem sa spavanjem mogao bi biti znak srčane bolesti

Foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Stoga, poznavanje ranih simptoma i znakova može pomoći u otkrivanju i prevenciji ovih bolesti. 

"Srčane bolesti mogu se značajno smanjiti ako smo u mogućnosti spriječiti čimbenike rizika", kaže kardiolog dr. Sharan Sharma za Parade.

Više sna jedna je od prvih stvari koje će kardiolozi preporučiti za smanjenje rizika. Za razliku od genetike, to je nešto što možemo kontrolirati. Međutim, čest problem koji se događa dok spavamo može biti znak da imamo veći rizik od bolesti srca. Dakle, hrkanje nije samo smetnja za naše partnere u krevetu - može biti ozbiljan problem.

"Hrkanje može biti znak apneje u snu. Sada znamo da je apneja za vrijeme spavanja povezana s raznim srčanim bolestima, kao što su fibrilacija atrija, hipertenzija i zatajenje srca", navodi dr. Sharma. Studija iz 2024. provedena na više od 12.000 ljudi pokazala je da redovito hrkanje povećava rizik od nekontroliranog visokog krvnog tlaka.

Apneja i hipopneja mogu povećati krvni tlak, štetiti srcu i ometati san

"Apneja je potpuni izostanak protoka zraka tijekom najmanje deset sekundi", objašnjava kardiolog dr. Sanjay Rajagopalan. Hrkanje također može biti znak manje ozbiljnog smanjenja protoka zraka, poznatog kao "hipopneja", koja također traje deset ili više sekundi, objašnjava dr. Rajagopalan. Oba imaju posljedice koje mogu biti štetne za srce.

"Ovaj prekid povećava stres ili hormone borbe i bijega, kortizon i adrenalin. Taj hormonalni val povećava krvni tlak i otkucaje srca te može trajno opteretiti vaš kardiovaskularni sustav, uzrokujući srčani udar", navodi kardiolog dr. Leonard Pianko.

No, osim bolesti srca, hrkanje ometa san, što može dovesti do pospanosti, poteškoća s koncentracijom i razdražljivosti, dodao je dr. Pianko. Ipak, dr. Sharma kaže da hrkanje ne ukazuje uvijek na apneju za vrijeme spavanja ili povećani rizik od bolesti srca. Dr. Rajagopalan savjetuje ljudima da obrate posebnu pažnju na hrkanje jer je povezano s bolestima srca ako je također povezano s:

  • Pretjeranom dnevnom pospanošću
  • Poteškoćama s koncentracijom
  • Jutarnjim glavoboljama
  • Nemirnim snom
  • Visokim krvnim tlakom.

Dr. Pianko zaključuje da se rizik od apneje za vrijeme spavanja može smanjiti redovitom tjelovježbom, održavanjem zdrave težine, prestankom pušenja i ograničavanjem konzumacije alkohola.

Pročitajte više