Istraživanje: Keto dijeta može ubrzati stvaranje "zombi" stanica

Foto: Shutterstock

Prema novome istraživanju, ketogena ili keto dijeta uzrokuje nakupljanje oštećenih stanica u organima miševa, što ukazuje na to da ovaj način prehrane može ubrzati starenje organa, povećavajući rizik od pojave bolesti srca i raka. 

U zadnje vrijeme sve više ljudi, s ciljem gubitka kilograma, eksperimentira s keto dijetom tijekom koje se u organizam unosi mali udio ugljikohidrata, ali visok udio masti. S obzirom na to da su dosadašnja istraživanja pokazala različite efekte ovakve prehrane, liječnik David Gius s medicinskog sveučilišta UT Health u San Antoniju i njegovi kolege odlučili su provesti testiranje na miševima. 

>> Keto dijeta može biti povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, kaže istraživanje

Povećana razina "zombi" stanica

Tri tjedna su hranili šest miševa hranom kod koje više od 90 posto kalorija dolazi iz masti, a manje od 1 posto iz ugljikohidrata. Kontrolna skupina glodavaca je jela standardnu dijetu u kojoj je 17 posto kalorija dolazilo iz masti, a 58 posto iz ugljikohidrata. 

Znanstvenici su zatim analizirali uzorke tkiva srca, bubrega, jetre i mozga miševa, tražeći "ostarjele" stanice. Naime, do starenja dolazi kada stanice postanu previše oštećene za normalno funkcioniranje, ali umjesto da umru, ulaze u "zombi" fazu. Odnosno, i dalje se zadržavaju u tkivima, ispuštajući pritom toksine koji potiču upalu. 

Životinje na ketogenoj dijeti su u svojim organima imale značajno više ostarjelih stanica u usporedbi s onima na standardnoj dijeti. Primjerice, u njihovim je bubrezima u prosjeku zabilježena četiri puta veća količina markera staničnog starenja. 

"Iako je ketogena dijeta vjerojatno dobra, očito nije za svakoga"

Razina senescentnih ili zombi stanica se povećava s godinama, a izgleda da bi keto dijeta mogla ubrzati njihovo nakupljanje te starenje organizma. Ovakva prehrana bi stoga mogla i povećati rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa tipa 2.  

Kada su stručnjaci miševima kojima su neko vrijeme davali keto obroke ponovno uveli standardnu dijetu, smanjilo se starenje stanica. "Iako je ketogena dijeta vjerojatno dobra, očito nije za svakoga. Što je najvažnije, trebate uzeti pauzu", rekao je Gius, a prenosi New Scientist

No, imunolog Russell Jones s Instituta Van Andel u Michiganu ima određene zamjerke. "Ne znam na koji se način ovi nalazi mogu prenijeti na ljude. Miševi su jeli prehranu s 90% masnoće, sumnjam da se ljudi tako hrane", kazao je. 

Istraživanje naziva Ketogenic diet induces p53-dependent cellular senescence in multiple organs objavljeno je u časopisu Science Advances.  

Pročitajte više