Mogu li hormoni biti uzrok vaših migrena? Ovo su znakovi kojih se trebate paziti

Foto: Pexels

MOGU li hormonalne promjene doista uzrokovati glavobolju? Nažalost, da, hormonalna glavobolja postoji. A postoji i velika vjerojatnost da će većina žena doživjeti migrene povezane direktno s hormonima.

Medicinski centar Johns Hopkins u neke od simptoma migrene ubraja ​​dugotrajnu glavobolju u trajanju od 4 do 72 sata; bol s jedne strane glave, osjetljivost na svjetlost, zvuk ili miris te mučninu i bol koji se povećavaju fizičkom aktivnošću.

Migrene pogađaju i djecu i tinejdžere. Nova istraživanja koja su usmjerena na stres u školi pokazuju kako dječaci i djevojčice imaju gotovo isti broj migrena prije dobi od 9 godina. No, iznad toga, postotak djevojčica s migrenama je viši. Ove glavobolje vjerojatno pogađaju od 25% do 35% žena, pokazalo je nedavno istraživanje, ali samo oko 8% muškaraca.

Ako vam se čini da puno mama ima glavobolje, njih najvjerojatnije nisu uzrokovala djeca, puno je vjerojatnije da se radi o dobnom rasponu. Žene najveći i najčešći intenzitet glavobolja imaju u dobi od 35 do 45 godina, pokazalo je jedno drugo istraživanje. Kako se u cijelu priču uklapaju hormoni? Znanost kaže da estrogen, testosteron i kortizol, između ostalih hormona, mogu igrati značajnu ulogu u nastanku glavobolje i migrene. Ponekad ih pokreće druga aktivnost u tijelu: kortizol - hormon koji je najviše povezan sa stresom može pasti prenisko u doba napetosti ili ako vam nastane preduga stanka između obroka, što uzrokuje pad šećera u krvi.

Šalica kave više, mogla bi povećati šansu za migrenu

Estrogen je hormon koji se najviše povezuje s glavoboljom pa je uobičajeno čuti prijateljicu da kaže kako ima "ubojitu glavobolju" neposredno prije menstruacije. Vjerojatnost glavobolje povećava se tijekom vremena kada razine estrogena najviše fluktuiraju. Pad može doprinijeti nastanku glavobolje zbog čega su menstrualne migrene najčešće kod žena prije menstruacije kada je razina estrogena niska ili fluktuira. Također, trudnicama se glavobolje često prestanu pojavljivati kada im razina estrogena poraste. S druge strane, migrena s aurom obično je povezana s visokom razinom estrogena.

Perimenopauza i menopauza također mogu promijeniti razinu estrogena čak i kada je u pitanju hormonska nadomjesna terapija ili oralni kontraceptivi. Zato se žene u ovim fazama češće žale na pojačane glavobolje.

Hormoni, naravno, nisu jedini faktori koji utječu na glavobolju. Drugi faktori mogu uključivati ​​opću razinu stresa i tjeskobu, umor, genetiku, prehranu, pa čak i vremensku prognozu. Svatko tko je patio od migrene vjerojatno je iskusio neke od ovih simptoma. Određene omiljene namirnice poput čokolade, kofeina, maslaca od kikirikija, crnog vina i alkohola općenito, sira, umjetnih sladila i prerađenog mesa također mogu izazvati jake glavobolje.

Kako se onda suprotstaviti glavoboljama? Ovo su neki od savjeta koje će vam sigurno pomoći:

- izbjegavajte alkohol

- pijte dovoljno tekućine

- pazite da se dovoljno odmarate

- meditirajte

- pokušajte si osigurati neometan san

- izbjegavajte hranu za koju znate da vam ne odgovara.

Postoje i suplementi koji mogu pomoći u sprječavanju budućih migrena poput magnezija i crnog kohoda (grozdaste habulice). Ako vam promjena životnog stila ne smanji simptome dovoljno, obratite se vašem liječniku koji vam može propisati lijekove ili ponuditi alternativne opcije (poput Botoxa) koje se koriste u svrhu prevencije migrene.

Pročitajte više