Najčešće higijenske pogreške koje svakodnevno radimo, a ne bismo smjeli

Foto: Shutterstock

MISLIMO da nije potrebno dodatno naglašavati važnost osobne higijene. Osim što je neophodna za naš izgled, jednako nas tako štiti od brojnih vanjskih utjecaja, uključuju viruse i bakterije. Međutim, dermatologinja Sarita Sanke upozorava na neke negativne higijenske navike koje većina nas radi gotovo svakodnevno, a zapravo uzrokuju više štete nego koristi.

Pretjerano tuširanje i pranje kose

Koža je najizloženiji dio našeg tijela i svakodnevno skuplja mnogo prljavštine, znoja, ulja, mrtve kože i mikroba. Stoga je važno redovito se kupati kako bismo svoju kožu očistili od ovih nečistoća. Međutim, dermatologinja upozorava da mnogi od nas u tome pretjeruju. Koža neće biti čišća i zdravija što je više peremo, upravo suprotno, mogli biste ju oštetiti te učiniti podložnijom na vanjske čimbenike. Često ili dugotrajno kupanje zapravo je loše za vašu kožu i kosu, a može izazvati kožne iritacije kao što su svrbež, isušivanje kože, ekcem, dermatitis i rozaceja.

Prečesto korištenje pilinga

Piling izvlači nečistoće iz pora, pružajući našoj koži dubinsko čišćenje. Osim toga, otpušta mrtve stanice na površini kože tako da se mogu lakše ukloniti. Ipak, dermatologinja upozorava da, iako ima određenih prednosti, prečesto korištenje pilinga zapravo nam može itekako naštetiti. Pretjerivanje s pilingom može ukloniti prirodna ulja s naše kože i čak izazvati rane. Dakle, važno je to raditi nježno i nikako ne više od dva do tri puta tjedno. Ako imate suhu ili osjetljivu kožu, korištenje pilinga trebali biste ograničiti na jednom tjedno.

Nekorištenje zubnog konca

Čišćenje zubnim koncem često je zanemaren dio oralne higijene kojem bismo trebali posvetiti više pažnje, tvrdi dermatologinja. Jednostavno pranje zuba najvjerojatnije neće ukloniti sve ostatke hrane zaglavljene između njih ili ispod ruba desni. Kao rezultat toga, bakterije će i dalje rasti uzrokujući loš zadah, plak, karijes i infekcije. Zubni konac je dovoljno tanak da očisti teško dostupna mjesta u našoj usnoj šupljini, a ovaj jednostavan korak može pomoći u očuvanju zdravlja zubi, gingive i cjelokupne usne šupljine.

Pokrivanje usta rukom kada kišemo ili kašljemo

Iako je pristojno i poželjno prekriti usta kada kašljemo ili kišemo, dermatologinja Sanke objašnjava kako to ipak ne bismo smjeli raditi rukom jer se tako klice, koje završe u našoj ruci, direktno prenose na sve što nakon toga dodirnemo. Umjesto rukom, mnogo je bolja opcija koristiti maramicu, a ruke potom temeljito oprati.

Nepravilno pranje ruku

Iako svi dobro znamo da trebamo prati ruke uvijek kad se vratimo izvana ili diramo nešto što bi moglo sadržavati određene nečistoće, u većini slučajeva iste peremo prekratko ili nedovoljno temeljito. Stoga, dermatologinja upozorava da bismo morali prakticirati pravilnu higijenu ruku koja zahtijeva često pranje sapunom i čistom vodom, posebno nakon korištenja toaleta, dodirivanja životinje i susreta s nekim tko aktivno kašlje ili je prehlađen, kao i prije svakog rukovanja hranom.

Korištenje štapića za uši

Iako nam samo ime govori da su namijenjene za čišćenje ušiju, štapići za uši primarno se smiju koristiti samo za čišćenje ušne školjke. Dermatologinja Sanke upozorava da ove štapiće ni slučajno ne bismo smjeli koristiti ako čistimo unutrašnjost uha, zapravo, to je potrebno izbjegavati. Naime, korištenje štapića za uši može dovesti do ozbiljnih posljedica koje uključuju oštećenje bubnjića te ''guranje'' voska samo dublje u uho.

Pročitajte više