Ovo je rani simptom srčanog udara koji se najčešće propušta, prema kardiolozima

Foto: Shutterstock

Kada pomislimo na osobu koja ima srčani udar, najvjerojatnije ćemo je zamisliti kako pada na pod, držeći se za prsa. Zbog toga mnogi od nas ne shvaćaju da postoji nekoliko drugih simptoma povezanih sa srčanim udarom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, a svake godine odnose oko 17.9 milijuna života. Stoga je, s obzirom na učestalost ovih bolesti, posebno opasno nepoznavanje svih znakova.

Kardiologinja dr. Estelle Jean tvrdi da je simptom srčanog udara koji se najčešće propušta, kratak dah. Budući da se otežano disanje može pripisati mnogim stvarima, ako se javlja bez boli u prsima, mnogi od nas neće pretpostaviti da se radi o srčanom udaru. "Kratkoća daha je rani simptom srčanog udara koji se često propušta, a može se pojaviti sa ili bez nelagode u prsima", rekla je za Parade.

Kardiolozi upozoravaju da ne čekamo na bol u lijevoj strani prsa

Kardiolog dr. Max Brock također ponavlja upozorenje dr. Jean. "Poteškoće s disanjem mogu biti uzrokovane mnogim stvarima, ali ponekad je to jedini znak srčanog udara za neke pacijente", upozorio je.

Dr. Brock kaže da bismo također trebali pripaziti na pritisak u prsima, čak i ako ga ne prati bol.

"Nelagoda u prsima najčešći je simptom srčanog udara, ali ljudi misle da to mora značiti bol točno tamo gdje vam je srce, na lijevoj strani prsa. No, pritisak u prsima, osjećaj stiskanja ili stezanja u prsima i bol u gornjem dijelu trbuha također su neki od čestih načina na koje pacijenti opisuju svoj srčani udar. Ne čekajte na bol u lijevoj strani prsa", zaključio je kardiolog.

Pročitajte više