Psiholozi dijele pet znakova ADHD-a kod žena

Foto: Pexels

Od 2020. do 2022. stopa dijagnoza ADHD-a kod žena udvostručila se, tvrdi psihologinja Suwilanji Kuezi-Nke. Kaže da je ovaj nagli porast možda posljedica načina na koji su tempo i struktura života prije COVID-19 maskirali simptome.

"ADHD je nekoć bio dijagnostička kategorija kojom su dominirali dječaci s previše energije", ističe psihologinja Madison Perry za HuffPost. Dječaci imaju otprilike tri puta veću vjerojatnost da će dobiti dijagnozu ADHD-a nego djevojčice, prema Medical News Today.

"Više žena dobiva dijagnozu ADHD-a jer se informacije šire. Uz veću svijest o različitim prezentacijama ADHD-a, vjerojatno će više žena biti upućeno na procjenu", navodi Perry.

Kada razmišljamo o ADHD-u, vjerojatno zamišljamo nekoga tko je živahan i ne može mirno sjediti. Iako to nije pogrešno, to nije način na koji se ADHD obično pojavljuje kod žena i djevojčica. Brojni čimbenici igraju ulogu u razlikama u prezentaciji ADHD-a, ali jedan od glavnih su društveni pritisci i norme koje se očekuju od žena.

Dakle, kada je riječ o tome kako se ADHD pojavljuje kod žena, to izgleda malo drugačije. Ovo su znakovi ADHD-a kod žena i djevojaka koje su izdvojile psihologinje.

  1. Poteškoće u koncentriranju na pojedinačne zadatke.
  2. Hiperfokusiranje na određene teme ili situacije.
  3. Poteškoće u održavanju prijateljstva.
  4. Emocionalni ispadi i disregulacija.
  5. Internaliziranje ADHD simptoma.

"Ako vi ili vaša voljena osoba sumnjate da možda ispunjavate kriterije za ADHD, preporučila bih da potražite odgovarajuću pomoć", zaključila je Perry.

Pročitajte više