U Hrvatsku je stigao PlayStation Plus. Isprobali smo ga - jako je isplativ

Foto: Shutterstock

NOVA PlayStation Plus pretplata je, nakon Azije i Amerike, napokon dostupna i u Europi. Servis koji je poboljšao postojeći i približio ga hvaljenom i izuzetno popularnom Game Passu već možete aktivirati i provjeriti radi li se o nečemu na što ste spremni potrošiti svoj teško zarađeni novac. 

Bitno je odmah spomenuti da postojeći pretplatnici PS Plusa mogu samo nadoplatiti razliku koja će njihovu pretplatu podići na jednu od viših razina (Extra ili Premium) dok oni nezainteresirani ne moraju učiniti ništa jer bazna pretplata (65 kn mjesečno/181 kn za tri mjeseca/438 kn godišnje) ostala je identična. Imat ćete pristup besplatnim igrama koje izlaze na mjesečnoj bazi i popustima na pojedine naslove na akciji. 

Naravno, ovdje govorimo o razinama Extra (100 kn/290 kn/730 kn) i Premium (122 kn/360 kn/875 kn) i tome radi li se o nečemu na što se isplati trošiti novac. 

Što dobivamo?

Odmah na početku treba razjasniti što dobivate u kojem paketu. Extra vam donosi katalog od 400+ igara za PS4 i PS5 dio kojih su i neke Sonyjeve hit ekskluzive. Premium vam uz ovih 400+ igara donosi još i 340+ igara za PS1, PS2, PSP, ali i PS3 naslove koje možete streamati. Osim toga, tu su i vremenski ograničene probne verzije igara koje možete isprobati prije kupnje (odlučite li se na to).  

Najjednostavnije rečeno, Sony je odradio više-manje odličan posao jer čak i ako se pretplatite na Extra, godišnju ćete pretplatu vratiti u jednom danu. Uzmemo li u obzir cijenu prosječne igre (od 200 do 600 kuna), nije teško doći do računice da ćete skidanjem samo tri do četiri igre opravdati godišnji trošak od 730 kuna, a Premium je u ovom kontekstu još isplativiji. 

Ovdje se valja osvrnuti i na naslove koji se nalaze u katalogu. Nećemo ih navoditi jer ih je previše (kompletnu listu možete provjeriti OVDJE), ali dovoljno je spomenuti da se među njima nalaze: Ghost of Tsushima: Director's Cut, Guardians of the Galaxy, Spider-Man/Miles Morales, NBA 2K22, Red Dead Redemption, Assassin's Creed: Valhalla, God of War, Days Gone, Demon's Souls, Returnal, Death Stranding: Director's Cut, Control Ultimate Edition, franšize Far Cry, Final Fantasy, The Division, Wolfenstein, Sniper Elite i mnoge druge. No, to je tek početak, a katalog će se vremenom mijenjati i popunjavati. 

U slučaju da niste odigrali neke od tih naslova, dovoljno je reći da samo Ghost of Tsushima DC, u slučaju da nije na akciji, u trgovini košta oko 600 kuna, a to samo za sebe govori o isplativosti novog PS Plusa. No, u katalogu koji uključuje više od 700 igara, teško je povjerovati da svatko neće pronaći nešto za sebe. 

Što je sa streamingom?

I dok novi naslovi nisu upitni, treba se pozabaviti i katalogom starijih igara od kojih neke možete skinuti na konzolu, a druge streamati. Tu u prvom redu govorimo o naslovima za PS3 koji je zbog kompleksnog načina emulacije u ovom trenutku osuđen na streamanje i vjerojatno će izazivati probleme dijelu korisnika koji nemaju brzu internetsku vezu. 

Tijekom testiranja servisa prošao sam kroz neke manje zahtjevne i neke zahtjevnije naslove kako bih provjerio jesu li naslovi igrivi ili neprestano nailazimo na probleme. Problema uglavnom nije bilo osim u slučajevima kada je veza preopterećena ili ako paralelno skidate druge naslove. 

Primjerice, prvi Red Dead Redemption pojavio se samo za PS3, a to znači streaming. Izuzmemo li činjenicu da vrijeme nije bilo milosrdno prema grafičkom dijelu igre i dalje je riječ o naslovu koji ne smijete propustiti. U neka dva sata igre nisam nailazio na probleme osim na povremena trzanja koja ne utječu na igrivost, ali prisutna su. Dakako, treba se pripremiti na dulja učitavanja, ali to je očekivano. Moguće je snimiti poziciju, a igra, iako je niste downloadali, ostaje na vašem home screenu sve dok je sami ne maknete.

Iako je većini vlasnika PlayStationa na ovim prostorima PS Now bio više-manje nepoznanica, brzo ćete se priviknuti na nova pravila. 

Imamo stare klasike, ali pitanje je želimo li ih zaigrati?

I dok je RDR i dalje kvalitetan naslov, mnoge igre za PS1 i PS2 nisu se baš najbolje oduprle zubu vremena. Osim ako baš niste zagriženi fan Syphon Filtera ili starijih nastavaka Tekkena, stvarno je teško pronaći razlog zašto biste se vratili tim igrama.

Da, neki od naslova su poboljšani (brzina kadrova i rezolucija), ali svima koji nisu fanovi, povratak jedinici bit će izuzetno neatraktivan. S druge strane, neki od starijih naslova tijekom godina su doživjeli remastere pa u ponudi, primjerice, nećete pronaći originalne, nego remasterirane verzije prva tri Uncharteda. 

Ipak, s tim na umu, treba biti zadovoljan ovim potezom jer ovo je velik korak za Sony koji ovako održava na životu svoju bogatu kolekciju klasika na kojima su mnogi odrasli. Isto tako, postoje filteri koje možete mijenjati kako biste "izgladili" neke vizualne nedostatke starih naslova koji dolaze s boljom rezolucijom, možete "premotati" igru u slučaju gubitka života (što je odlična stvar preuzeta od Nintenda), a u obzir treba uzeti i činjenicu da je ovo tek početak i da će stvari s vremenom postajati samo bolje. 

Ne očekujte nove ekskluzive - za sada

Ono što se vjerojatno neće u skorije vrijeme promijeniti je Sonyjev odnos prema vlastitim ekskluzivama. Dakle, ne očekujte da ćete u sklopu PS Plusa dobiti pristup ekskluzivnim naslovima na dan izlaska. Sony u ovoj fazi jednostavno nema potrebu raditi isto što i Microsoft koji je tijekom svoje posljednje najave naveo podužu listu noviteta koje će pretplatnici Game Passa moći zaigrati čim izađu. 

Nema sumnje da će Sony s vremenom davati pristup nadolazećim ekskluzivnim igrama, ali tek kad interes splasne i prodaja utihne. Razlog je jednostavan, Sonyjeve ekskluzive priča su za sebe i svaki veći naslov odlično se prodaje, a to definitivno nije slučaj s Microsoftom koji još uvijek muku muči s "igrama koje prodaju konzole". 

Još uvijek čekamo njihov pandan franšizama kao što su God of War, Spider-Man, Ghost of Tsushima, The Last of Us ili Uncharted. Od svega što su nedavno predstavili, iskreno i s nestrpljenjem iščekujemo tek Starfield.  

Ne tražite dlaku u jajetu, isplati se

Međutim, ne smijemo zaboraviti ono najbitnije. 

Postali smo neopisivo razmažena skupina potrošača. Većina zamjerki upućena, ne samo Sonyju već i Microsoftu, klasično je sitničarenje i traženje dlake u jajetu. Ideja da ćete za 875 kuna dobiti godišnji pristup katalogu od osamstotinjak novih i starih igara je, bez pretjerivanja - van pameti. Možemo u nedogled lomiti koplja oko toga što sve ovo znači za industriju i vlasništvo igara, ali koncept "Netflixa za igre" je budućnost kojoj se nema smisla odupirati. 

Uzmemo li u obzir galopirajući rast cijena, kupovina novih digitalnih i fizičkih kopija igara postajat će sve veći luksuz za sve osim za kolekcionare, a ideja mjesečne ili godišnje pretplate na stotine igara za cijenu četiri, postajat će sve primamljivija sve većem broju igrača. 

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, novi PlayStation Plus je tu, mjesta za napredak ima, ali ovo je daleko iznad očekivanja koja smo imali za servis koji je s radom tek započeo.