Četiri korisne masaže psa i kako ih pravilno izvesti

Foto:Shutterstock

POZNATO je da masaža ima mnogobrojne pozitivne učinke na organizam, kako čovjeka, tako i životinja. Primjerice, smanjuje krvni tlak i stres, a da bi bila efektivna, potrebno je za nju izdvojiti svega nekoliko minuta dnevno. Donosimo Vam 4 tehnike kako pomoći vašem psu da se odmori i relaksira.

1. Dnevna masaža
 
Za ovu masažu vam je potrebno svega 10-ak minuta dnevno. Koristite se dlanom kako bi nježno i polako dodirivali sve dijelove tijela svoga psa. Potrebno je zaista se usredotočiti na ono što radite i obratiti pažnju na sve slojeve tijela, od dlake, preko kože, masnoća, mišica, pa sve do kostiju. Osim što ćete se povezivati sa svojim psom na dnevnoj bazi, ova masaža je posebno korisna jer vam omogućuje da kroz nekoliko dana steknete uvid u to što je "normalno" na tijelu vašeg psa, te ćete u budućnosti moći odmah reagirati na bilo kakav znak promjene, a za koji mislite da bi mogao biti negativan.To se posebno odnosi na razlike u površinskoj temperaturi i osjetljivosti na dodir, na lokalizirano oticanje i napetost mišića, lošu kvalitetu dlake
 ili promjene u čvrstoći kože. Oboružani takvim informacijama, možete olakšati posao veterinaru jer ćete, osim što ste primijetili promjenu na psu moći detaljno reci kada je ona nastala, kolikog je opsega, koliko dugo traje i slično. Imajući u vidu sve navedeno, jasno je da prakticirajući ovu masažu ne samo da poboljšavate kvalitetu života vašeg psa, već mu i produljujete život!
 
2. Smirivanje nervoznog psa
 
Svaki put kada začuju grmljavinu psi često počinju cviljeti, kolutati očima ili dahtati, te se najčešće negdje sakriju, obično ispod kreveta. Takav i slične strahove je teško potpuno ukloniti, ali ga svakako možete smiriti. Učinite to tako da nježno položite dlan na vrh njegove glave ili vrata. Radite duge poteze po dužini kralježnice i dalje na rep. Ponovite radnju nježno nekoliko puta. Pritisak možete postupno povećavati, ali samo ako vaš pas to zaista voli. Također, nemojte pritiskati donji dio leđa ravno prema dolje jer biste ga mogli ozlijediti. Za kraj, jednu ruku položite na vrh njegove glave, a drugu iznad zdjelice jer ta dva područja odgovaraju dijelu moždine koji upravlja reakcijama tijela za odmor i relaksaciju. 
 
3. Masaža za zagrijavanje
 
Kao i aktivnim ljudima i psima je potrebno zagrijavanje prije određene teže aktivnosti kako bi se spriječile moguće ozljede. Počnite s nekoliko minuta glađenja psa po cijelome tijelu. Nakon toga, malo jače protrljajte velike mišiće - vrat, ramena, stražnjicu i bedra - donjim dijelom dlana. Omotajte prste oko svake potkoljenice i nježno stisnite, povlačeći ruku do kraja noge. Pomalo popuštajte pritisak i ponovno povucite ruku prema gore te ponovite nekoliko puta. Masažu završite ponovnim glađenjem cijeloga tijela kako bi stimulirali njegove živce.
 
4. Olakšavanje ukočenosti, (pre)osjetljivosti i boli
 
Starenje, naprezanje, ali i neaktivnost mogu dovesti do boli i ukočenosti u zglobovima i mišićima vašeg psa. Kako bi mu pomogli, gladite okolno područje u cilju zagrijavanja tkiva. Nakon toga položite ruke na bolno područje i primijenite nježnu kompresiju na cijelom tom području. Za uspostavljanje pravilnog ritma pritiskanja i puštanja mišića koristite vlastiti ritam disanja ili polako brojite. Takvi pokreti pomiču tekućinu kroz mišice i umanjuje napetost u tetivama koje okružuju zglobove. Nikada se ne koristite naglim ili izravnim pritiskom na samu kost. Masažu također završite glađenjem bolnog područja kako biste umirili živce. 
 
Masaža, ako je pravilno izvedena, ima višestruku korist za vašega psa. Može pomoći u sprečavanju ukočensti i boli koje doprinose artritisu, spriječiti nastanak ozljeda i pomoći mu da se opusti. Međutim, važno je napomenuti kako masaža nije i ne može biti zamjena za veterinarsku njegu. Određeni uvjeti i ozlijede ipak zahtijevaju savjetovanje sa stručnjakom.

Pročitajte više