Napokon! Splitsko područje dobiva "no kill" sklonište za životinje

Foto: Dalmacija News (uz dopuštenje)

SPLITSKO područje uskoro bi napokon trebalo dobiti sklonište za napuštene životinje koje na zemljištu površine 3000 metara četvornih u Kaštel Sućurcu gradi "Zaklada za životinje" u vlasništvu dr. Zdenke Filipović. Bit će to ujedno i jedini azil za napuštene životinje na području Splitsko-dalmatinske županije, javlja Dalmacija News.

Dr. Filipović je već imala azil na Duilovu koji je zatvoren zbog neispunjavanja zakonskih uvjeta prije tri godine i od tada se lutalice sa splitskog područja odvoze u šibenski AS-EKO. Azil se trebao otvoriti krajem prošle godine, ali ga je stopirala inspekcija zbog utvrđenih nedostataka. U sućuračkom su azilu, kaže dr. Filipović, u tijeku završni radovi.

"Radimo na otklanjanju nedostataka koje je utvrdila inspekcija. Morali smo asfaltirati površinu od 300 metara četvornih i napraviti još neke preinake na boksevima. Svi smo tu, radimo punom parom i očekujemo da ćemo kroz ovaj mjesec sve dovršiti. U srpnju ćemo ponovno pozvati inspekciju, a nakon toga očekujemo i izdavanje rješenja za rad", kaže Zdenka Filipović i napominje kako je na području županije neophodno otvoriti azil.

Neograničen boravak za pse


"Ne mogu se obraniti od napuštenih životinja. Nedavno sam uzela i pet pasa koji su preživjeli poplave u Slavoniji", dodaje. U novom će skloništu biti mjesta za 60 pasa, a bit će posebno po tome što je to prvo sklonište u kojem će psi imati neograničen boravak, odnosno do udomljenja ili prirodne smrti, što sada nije slučaj jer se psi u nizu azila ubijaju ako u roku od 60 dana ne pronađu udomitelje.

Dok je vodila azil u Duilovu dr. Filipović je bila izložena brojnim kritikama, a kritike ne prestaju ni kada je u pitanju novo sklonište u Kaštel Sućurcu. Iako su predstavnici Ministarstva poljoprivrede pregledali teren i zaključili kako ima potencijal za sklonište, a i iz Grada su potvrdili da se sve radi u skladu s prostornoplanskom dokumentacijom i zakonom, Kaštelani smatraju da bi bilo bolje da se sklonište, zbog laveža većeg broja pasa, nalazi na nekom mjestu koje je udaljenije od naselja.

"Idealno bi bilo da se azil mogao napraviti petnaestak kilometara dalje od naselja, ali nije se moglo. Sklonište se nalazi u industrijskoj zoni i dobilo je sve potrebne dozvole Grada. U njega sam uložila dosta svojih sredstava, ali i donacija građana i firmi. Na kritike sam navikla i one su uredu, ali nama je sada potrebna podrška, vjetar u leđa, a ne kritika. No, pozivam sve volontere da nam se pridruže i pomognu da dovršimo sklonište, ali pozivam i one koji nas kritiziraju da dođu i da vidimo na koji način možemo otkloniti eventualne nedostatke", zaključuje dr. Zdenka Filipović.

Pročitajte više