Pseći kleptomani: zašto psi kradu stvari?

Foto: Shutterstock

PRIZOR štenca koji bježi s čarapom u ustima može se činiti neodoljiv, ali ako je vaš pas kronični kradljivac stvari to uopće nije slatko. Imati psa koji bježi s komadom mesa od nedjeljnog ručka ili omiljenom igračkom vašeg djeteta može biti stresno za vas i opasno za vašeg psa. 

Određene pasmine, uključujući zlatne retrivere i jorkširske terijere, sklonije su krađama. Bez obzira koje je pasmine vaš ljubimac, važno je da stanete na kraj ovoj navici prije nego završi posjetom veterinaru zbog probavnih smetnji ili nečeg goreg. 
 
Kada vaš pas nešto ukrade, različiti su razlozi zbog kojih želi posjedovati određeni predmet. Možda se želi igrati s njim, jer doživljava predmet kao igračku. Odjeća, cipele i dječje igračke omiljene su stvari pasa kleptomana. Ovi psi mogu uživati u žvakanju predmeta, trganju ili ih jednostavno svuda vuku za sobom. Kada pas ukrade nešto što nije njegovo, on nije svjestan da krade. Jednostavno vidi predmet koji želi i uzme ga. 
 
Ako vaš pas krade hranu, njegovi motivi su očiti. Iako su dobro nahranjeni, svejedno ponekad imaju potrebu da jedu vašu hranu. Ovi psi ukrast će sve što ostavite na stolu, ako miriši dobro i lako je dohvatljivo. 
 
Neki psi kradu stvari, jer su željni pažnje. Uzet će nešto samo kako bi vas izazvao da trčite za njim. Oni su svjesni što vam je važno i uzet će to točno u pravom trenutku kako bi ih vi mogli vidjeti. Njihova najveća nada je da ćete krenuti u potjeru za njima. 
 
Ako pas krade stvari kako bi se s njima igrao, osigurajte mu dovoljno njegovih igračaka. Sve dok ne stekne naviku da se igra sa svojim igračkama, držite svoju odjeću, obuću i dječje igračke na sigurnom, negdje gdje ih pas ne može dohvatiti. Važno je da pripazite kako pas ne bi pojeo nešto što nije namijenjeno da se jede, kako ne bi imao problema s probavom koji mogu završiti operacijom.  
 
Ako pas krade hranu, pazite da ništa ne ostavljate na površinama do kojih pas lako može doći. Psi koji su kronični kradljivci hrane možda trebaju promjenu u prehrani. Porazgovarajte s vašim veterinarom o ovom problemu. 
 
Nikada ne trčite za psom, jer je to ono što vaš pas želi i tako nagrađujete neželjeno ponašanje. Umjesto toga, naučite psa da vam donosi predmete kada je pozovite tako što ćete joj ponuditi nagradu u zamjenu za predmet.

Pročitajte više