Satiričan i pseudoozbiljan: Njemačka dobila prvi časopis za mrzitelje pasa

Ilustracija: kotundkoeter.de

ŠALA skupine novinara koja je započela u jednoj hamburškoj kavani 1991. godine dobila je epilog objavljivanjem prvog njemačkog (a možda i svjetskog) časopisa namijenjenog čitateljima koji mrze pse.

Izdavaču i glavnom uredniku satiričkog časopisa Wulfu Beleitesu ideja je pala na pamet još početkom 90-ih godina, zbog čega je gostovao u brojnim emisijama, često nasuprot ljubitelja i vlasnika životinja. Beleites priznaje kako ga je silno zabavljalo nadobudne ljubitelje pasa dovoditi do ruba živčanog sloma izjavama protiv spomenutih životinja. Njegova omiljena teza jest kako se "Nijemci dijele u dvije grupe, jedni koji misle da su psi dobri, dok druga polovica trpi zbog ovih prvih. Svatko je žrtva ili potencijalna žrtva", piše Deutsche Welle.

Još se tada predstavljao kao urednik časopisa protiv pasa, ali to je postao tek 11. travnja ove godine. Tijekom godina je primio gomilu prijetećih pisama i uvreda te je rekao da se bojao za sigurnost svoje djece. Sada su djeca otišla od kuće pa se ohrabrio.

Teme: "Mala fenomenologija pudlica prostitutki" i "Nevjerojatna ružnoća pasmine mops"


Dosad je postojao portal Kot & Kötter (kakica i cucak), a u petak, 11. travnja, Beleites je konačno predstavio i nulti broj tiskanog izdanja. Donacijama je prikupio oko sedam tisuća eura, koliko je trebalo za tiskanje prvog broja. Ovaj su broj dobili samo pretplatnici, ali Beleites ističe da će, ako naklada premaši pet tisuća primjeraka, časopis završiti i na kioscima.

Radi se o listu koji je "satiričan, agresivan i pseudoozbiljan", ističe dugogodišnji novinar medijske kuće NDR, a teme variraju od "Male fenomenologije pudlica prostitutki" do opsežnom članku o "nevjerojatnoj ružnoći pasmine mops". Cijena jednog primjerka je 7,80 eura.

Iako mu pristižu brojni negativni komentari, neki vlasnici pasa priznaju da se dobro zabavljaju uz njegove članke.

Pročitajte više