Kornjača koja je progutala veliku udicu uspješno je operirana u Puli

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

MUŽJAK glavate želve Martin, koji je nađen na malom Lošinju sa zabijenom velikom udicom u kljunu i odvezen u Centar za oporavak morskih kornjača u Puli, uspješno je operiran.

Martin je operiran od strane ovlaštenih veterinara, a operacija je trajala jedan sat te mu je izvađena udica dužine sedam centimetara. Martin se oporavlja u toploj prostoriji te će ubrzo zaplivati u bazenu za oporavak, a potom i u moru.

Inače, glavata želva je već odavno na svjetskoj listi ugroženih životinja. Najveća prepreka opstanku morskih kornjača danas je čovjek. Pretjerano sakupljanje jaja iz gnijezda, gubitka gnjezdišta zbog obalnog razvoja, masovni turizam, hvatanje za hranu ili prodaja oklopa kao suvenira jednako ugrožava ove životinje. Kada se tome pribroji zagađivanje i nerazumno iskorištavanje mora, morske su kornjače dovedene na rub opstanka.

Procijenjeno je da se godišnje u Jadranskom moru slučajno ulovi oko 2500 glavatih želvi. Od ukupnog broja jedinki uhvaćenih u ribarske mreže 85% je ulovljeno koćarenjem. Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom, kao i brojnim međunarodnim konvencijama. 

Pročitajte više