Nebriga o mačjim zubima može izazvati ozbiljne probleme, evo kako ih spriječiti

Foto: Imgur

MAČKE imaju specifično zubalo koje im omogućava lakše kidanje svježeg mesa. Takva hrana svakako ima svoje prednosti. Naime, mačke koje izlaze van često love, svojim zubima ubijaju plijen te ga odmah jedu. Na taj način skidaju eventualne naslage koje im se talože na zubima.

Kod mačaka koje žive u kućama ili stanovima, situacija je malo drukčija. One najčešće jedu gotovu i pripremljenu hranu iz konzervi i vrećica koja se lakše taloži i ostaje na zubima. Takve naslage su leglo mikroorganizama i bakterija koje izazivaju neugodan zadah, a često mogu uzrokovati i paradontozu te upale zubnog mesa. Zbog toga je važno brinuti o higijeni usne šupljine vašeg ljubimca.

Kako spriječiti eventualne probleme?

Zube možemo čistiti na nekoliko načina. Jedan od najboljih načina je prilagodba prehrane. Udio mokre hrane je dobro smanjiti, a povećati količinu suhe koja između ostalog služi i struganju, odnosno čišćenju mačjih zubi. Iako je mačkama mokra hrana ukusnija, zube čini podložnijima stvaranju naslaga. Ovo naravno ne znači da vaše mačke trebaju jesti samo suhu hranu.

Osim prehrane, važno je naravno i pranje zubi. Mnogi će sada pomisliti da je ovo nemoguća misija i da njihova mačka nikada ne bi dozvolila da joj vlasnik četkicom čisti zube, no uz malo treninga i strpljenja je i to moguće. Postoje specijalne paste za zube koje mačke smiju progutati i koje neće izazvati nikakve probleme.

S ovim naravno ne treba pretjerati, pranje četkicom jednom tjedno je sasvim dovoljno za skidanje neželjenih i štetnih naslaga. Vaša mačka će se morati postupno priviknuti na to. Na samom početku joj dajte četkicu, neka je slobodno njuška ili grize. Kod prvih nekoliko pranja je dovoljno desetak sekundi. Nemojte pretjerivati i stvarati im stres, dajte im vremena da se priviknu. Dobro je koristiti paste s okusom mesa jer će nju lakše prihvatiti.

Iako vam se možda čini komplicirano, pranje mačjih zubi može uštedjeti novce koje biste inače potrošili na veterinara. Svojim macama ćete očuvati zube i spriječiti razne upale i infekcije ili čak ono najgore - vađenje zubi. To vaš ljubimac sigurno ne želi.

Pročitajte više