Ovo nije ni lisica, ni pas ni vuk: Ova neobična životinja nalazi se pred izumiranjem

Foto: Reddit

GRIVASTI vuk (Chrysocyon brachyurus) najveći je pas Južne Amerike. Njegove oznake nalikuju lisicama, ali to nije ni lisica ni vuk. Jedina je vrsta iz roda Chrysocyon (što znači "zlatni pas").

To je najveći kanid u Južnoj Americi, s težinom između 20 i 30 kg, a u grebenu doseže do 90 cm. Njegove duge, tanke noge i gusti crvenkasti kaput daju mu prepoznatljiv izgled.

This is neither a fox, dog or wolf. It is a Maned Wolf, and is the only species in its genus - Chrysocyon from r/interestingasfuck

Vuk s grivom je krepuskularna i svejeda životinja koja je prilagođena otvorenim sredinama južnoameričke savane, s važnom ulogom u širenju sjemena voća, posebno vučje jabuke (Solanum lycocarpum). Vuk s grivom je osamljena životinja. Prvenstveno komunicira označavanjem mirisa, ali također daje glasan poziv poznat kao "lajanje u riki".

Gdje imate najveće šanse vidjeti ovu jedinstvenu životinju?

Ovaj sisavac živi na otvorenim i poluotvorenim staništima, posebno travnjacima s raštrkanim grmljem i drvećem, u Cerradu na jugu, središnjem zapadu i jugoistoku Brazila; Paragvaju; sjevernoj Argentini i Boliviji istočno i sjeverno od Anda i dalekog jugoistoka Perua. Rijetko je u Urugvaju, a može biti potpuno raseljen gubitkom staništa. 

Međunarodna unija za zaštitu prirode navodi je da je gotovo ugrožen, dok ga brazilski Institut za okoliš i obnovljive prirodne resurse smatra ranjivom vrstom.

Pročitajte više