Pristali su čuvati ponija na svom imanju, nisu imali pojma što ih čeka

screenshot/bbc.com

Umirovljenički dani ne moraju biti dosadni i sumorni, osobito kada ih odlučite ispuniti humanitarnim aktivnostima.

Kada su David Wallis i Robbie Bartington stigli u Gower  2013. godine, sve što su htjeli je na obali mora provesti bezbrižne umirovljeničke dane. Njihova se želja ipak malo izmijenila, jer su odlučili započeti plemenitu misiju. Osnovali su utočište za napuštene i ugrožene životinje. Zajedno brinu o ozlijeđenim konjima, napuštenim ovcama i psima.

Brinući o životinjama, konstantno se suočavaju s ekonomskim i emocionalnim izazovima. Udomili su šest pasa, 48 ovaca, dvije krave i nekoliko mačaka. Najviše vremena i pažnje posvećuju ugroženim konjima. Do danas su zbrinuli oko 300 grla.

"Došli smo ovdje u miru provesti ostatak života. Prvih šest mjeseci bilo je sjajno, a onda nam se život promijenio. Počeli smo pružati pomoć ozlijeđenim životinjama i od tada je naš dom postao utočište za životinje", kaže David.

Kako je sve počelo?

Nepoznati par koji je stigao u Gower povjerio je Davidu i Robbie na čuvanje velškog planinskog ponija po imenu Ollie Beak. Širom Walesa pronio se glas o dobrotvorima i na njihovu adresu dolazilo je sve više konja.

"Spasili smo nekoliko grla. Ljudi su počeli zvati i tražiti utočište za svoje bolesne i ostarjele konje. Neki bi govorili da će uspavati životinju ako je ne primimo. Tako je sve počelo", objašnjava Robbie.

Od tada je njihov dom postao sigurna luka za izgubljene i ozlijeđene konje. Vlasnici su ih ostavljali pred ogradom, a jedne noći je 20 grla čekalo ispred doma dvoje dobrotvora.

Par se ubrzo suočio s velikim troškovima. Zbog povećanog broja grla morali su proširiti štalu i pronaći slobodne livade za ispašu. Sada unajmljuju 28 hektara zemlje od susjedne farme, plaćaju veterinara i svu opremu potrebnu za život konja. Godišnji troškovi izraženi su u desetinama tisuća funti.

"To je najteža strana naše priče. Stalno brinemo kako ćemo pregurati iduću zimu", objašnjava Robbie za BBC.

Zašto to rade? 

Par priznaje da njihova humana misija iziskuje brojna ulaganja. Zbog konstantne zauzetosti prekinuli su kontakt s mnogim prijateljima. Projekt traje posljednjih šest godina i kažu da za to vrijeme nisu išli na odmor.

Ali David ne žali zbog uloženog vremena i rada. Zadovoljni su činjenicom da njihov trud produžava život bespomoćnim životinjama.

"Životinje su naš život i to nas stalno motivira da im pružimo svu potrebnu njegu", kaže David.

 

Pročitajte više