Proslavili vlasnika: Psi nanjušili fosil star 65 milijuna godina

Screenshot: YouTube

JON Gopsill (54) šetao je pse na plaži u Stolfordu u Somersetu, Engleska, kada su njegovi psi naišli na fosil dug 1,7 metara koji je, po svemu sudeći, nanijela nedavna oluja, piše britanski Telegraph.

Pretpostavlja se da ovaj fosil potječe iz prapovijesti iz perioda jure i da je ostatak prapovijesnog sisavca sličnog zamorcu, poznatog pod imenom ihtiosaur.

Gopsill je svoje otkriće prijavio Nacionalnom povijesnom muzeju čim je shvatio da je naišao na nešto izuzetno.

"Često idem na plažu prošetati sa svoja dva psa, a kada se valovi povuku, idemo na kamenje gdje se oni vole igrati. Oduvijek sam bio amaterski nastrojen traženju fosila pa sam uvijek držao oči širom otvorene. Kada sam ovo vidio na plaži, samo sam pomislio 'wow'. Odmah sam pretpostavio da se radi o fosilu morskog bića, moguće ihtiosaura. Nije imao glavu pa sam je potražio, ali je nisam mogao naći. Fosil je star barem 65 milijuna godina", izjavio je Gopsill i dodao da je odmah obavijestio muzej o svom otkriću.

"Čim sam ga vidio, znao sam da sam našao nešto posebno. Nevjerojatno je da se očuvao toliko dugo i da ga sada cijeli svijet može vidjeti", zaključio je.

Sa svojim kamenjem iz doba jure i trijasa zapadne obale Somerseta su poznate po otkrićima fosila. Prošle godine je u ovom okrugu pronađena donja vilica ihtiosaura dugog 26 metara za koju se smatra da je stara između 235 i 200 milijuna godina.

 

 

Pročitajte više