Saznajte zašto mačke vole odlaziti od kuće iako imaju sve što im je potrebno za ugodan život

123rf.com

MACE koje žive u kućama često odlutaju, a da vlasnici ne znaju razlog jer mace kod kuće imaju sve što im je potrebno, hranu, vodu, mjesto za spavanje, igračke.

No to ih neće zaustaviti da odu pronjuškati što se događa u susjedstvu. Jedan od najčešćih razloga zašto mace odlaze od kuće je vrijeme parenja. Mace koje traže partnere sigurno će pronaći način da izađu iz kuće.

Dovoljan je samo maleni trenutak nepažnje da mace to iskoriste za bijeg. Najbolje rješenje je sterilizirati ili kastrirati svoju macu. Time ćete smanjiti njenu želju za odlaskom i produžiti joj životni vijek.

Ipak, neki vlasnici bune se protiv sterilizacije i kastracije zbog razloga koji nisu znanstveno dokazani. Maca se nakon operacije neće udebljati ako pazite na količinu obroka, i dalje će biti aktivna te će i dalje imati razvijene lovačke nagone.

Mace su prirodno znatiželjne životinje koje vole otkrivati nova mjesta. Da biste zaštitili svoju macu lutalicu, osim sterilizacije, svakako je cijepite protiv zaraznih bolesti i bjesnoće te redovito štitite od buha i krpelja.

Kod kuće imam dvije mace, obje sterilizirane. Jedna je ljubiteljica spavanja na krevetu i zapravo najdalje što ode je do ulaznih vrata u dvorište, dok je druga maca pravi mali boem.

Doma se dolazi najesti i eventualno malo odspavati na ormaru ili na krevetu i onda opet ode u špancirung. Svaku večer šeće sa psima, uredno ih prati i vraća se s njima, dok druga maca čeka na ulaznim vratima da se vratimo. Mace su takve i treba ih zaštiti i napraviti najbolje što možemo da su sretne i sigurne. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više