VIDEO Saznajte zanimljive činjenice o ovim prekrasnim pticama

123rf.com

PINGVINI su posebna stvorenja i ovo su neke od zadivljujućih informacija koje o njima morate znati. Carski pingvini mogu narasti i do 130 cm, dok su patuljasti visoki maksimalno 33 cm, a galapagoški 49 cm. Osim što su visoki, carski pingvini mogu ostati pod morem oko 20 minuta. Iako imaju perje, oni spadaju u skupinu od 40 ptica koje ne mogu letjeti, ali su zato izvrsni plivači.

Mogu popiti jako puno morske vode jer imaju posebnu žlijezdu koja filtrira sol iz krvotoka. Iako ljudi misli da pingvini žive na Sjevernom polu, oni zapravo većinom žive na južnoj polutki. Carski pingvin živi na Antarktiku gdje temperature mogu biti i do -40, a vjetar može dosegnuti brzinu do 144 km/h.

Crna leđa pomažu pingvinima da se stope s okolinom (morem, kopnom, stijenama…) i tako izbjegnu predatore koji ih vrebaju s visine. Bijela boja na trbuhu im pomaže da izbjegnu predatore koji ih vrebaju iz dubina (kada su u vodi).

Ponekad muški pingvin čuva i sjedi na jajima dok ženka ide u lov koji zna trajati i tjednima. Pingvini su vrlo društvene ptice i rade sve u skupinama, plivaju i hrane se zajedno.

Neke kolonije mogu sadržavati i do 20 milijuna pingvina. Zar nisu posebni i prekrasni?

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više