Zbog ovoga nikada ne biste trebali jahati slonove, pogotovo ako ih volite!

Screenshot: Facebook / The Dodo

JAHANJE slonova je turistička atrakcija u pojedinim azijskim i afričkim državama. Ljudi ih obično jašu jer kažu da vole slonove i općenito životinje, no ne znaju što se zapravo s tim slonovima događa i kakav život žive kada u blizini nema turista.

Male slonove najprije otmu od njihovih mama. Obično ih nikad više ne vide, kao ni ostatak slonova s kojima su odrasli. Zatim ih zatvore i vježbaju s njima jahanje kako bi što prije postali isplativi. Taj proces zna biti jako težak i brutalan. Slonove tuku i tjeraju ih da rade ono što od njih žele, sve dok slonovi ne odustanu i počnu ih slušati.

Obično im ne daju dovoljno hrane, a svoje "slobodno vrijeme" provode na lancima sve dok ne dođu sljedeći turisti. Često nemaju kontakt s drugim slonovima iako su po svojoj prirodi vrlo društvene životinje koje žive u krdima.

Na svu sreću, došlo je do nekih promjena koje bitno utječu na život slonova u regijama u kojima ih love zbog turizma. Brojne turističke agencije su prestale nuditi karte za obilaske na kojima nude jahanje slonova.

Pročitajte više